07. April 2020.

13:59 PONEDELJAK, 29. 07. 2019. - 13:59 Autor: Marija Trišić

OSVEŠTANI OBNOVLJENI TEMELJI KEVERIŠKE CRKVE

Njegovo Preosveštenstvo Episkop banatski gospodin Nikanor u sasluženju sveštenstva, osveštao je juče temelje Crkve Sv Oca Nikolaja Arhiepiskopa Miriklijskog Čudotvorca, poznatije kao Keveriška crkva nadomak Pavliša. Potpuna obnova ovog hrama započeta je na inicijativu meštana, a objekat osim verskog ima i veliki istorijski značaj.

podeli

Petnaest meseci nakon pokretanja Inicijative, započeta je i obnova Keveriške crkve. Obnovljene temelje, podignutu prvu ploču, kao i celokupne radove, osveštao je Vladika Banatski Nikanor, podsećajući i na istorijski značaj ovog hrama. Iako je nekadašnje naselje Keveriš sa svih 60 kuća, 1800.godine depešom gradskih vlasti iseljeno u današnji Pavliš, crkva je opstajala na ovom mestu do mađarske bune 1848.godine. Tada su u sukobu sa mađarskom vojskom ubijeni srpski dobrovoljci koji su se u hram sklonili, i on je srušen.

Tv Banat

Inicijativu za obnovu hrama pokrenuli su parohijski sveštenici i meštani, a priključile su im se komšije i prijatelji iz sela i grada, darujući finansijska sredstva ili materijal za radove. I svi sa velikom radošću iščekuju obnovu ove crkve, posvećene Sv Ocu Nikolaju Arhiepiskopu Miriklijskom Čudotvorcu.

Očekuje se da će radovi na ponovnoj izgradnji ovog hrama biti završeni do kraja godine, a naredne i finalni radovi na obnovi, i da će meštani moći da se kako dolikuje okupe u ovoj svetinji.

Pogledajte video:

podeli

Slične vesti

Vesti