29. Mart 2020.

15:59 ČETVRTAK, 25. 07. 2019. - 15:59 Autor: Marija Trišić

VEĆA BRIGA O TRUDNICAMA I PORODILJAMA

Inspektori rada krenuli su u pojačane inspekcijske nadzore, a posebno kada je reč o trudnicama i porodiljama, kako bi se stalo na put zloupotrebama i kršenju njihovih prava, poručuju iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Sa radom je počela i nova besplatna linija za prijavu poslodavaca koji trudnicama i porodiljama uskraćuju prava, preko koje mogu biti prijavljeni direktno Inspekciji rada.

podeli

Na telefonski broj 0800 300 307, biranjem opcije 2, trudnice i porodilje sada mogu direktno Inspekciji rada prijaviti poslodavce koji su prekršili zakon i uskratili im neka od njihovih prava. Inspekcija će, poručuju iz Ministarstva, odmah izaći na teren, kazniti poslodavca i objaviti njegovo ime na internetu.

Na sajtu Ministarstva biće oformljen i redovno ažuriran i poseban registar poslodavaca za koje se dokaže da su prekršili zakon, u ovom slučaju prema porodiljama i trudnicama, a Vlada RS nastaviće da radi na poboljšanju položaja majki u Srbiji jer je to prioritet i cilj populacione politike, poručuju nadležni. Podaci saopšteni nedavno na Svetski dan stanovništva, govore da tu ima dosta posla. U Srbiji danas živi manje od 7 miliona ljudi, a iz godine u godinu rađa se sve manje dece.

Prema mišljenju većine anketiranih građana, razlog tome su – finansije, a prema predlozima za izmenu Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom, i na ovom polju očekujuse poboljšanja: buduće mame će, pre nego što otvore trudničko bolovanje, u radnoj knjižici, umesto sadašnjih 18, morati da imaju najmanje 12 meseci staža kako bi ostvarile pravo na naknadu u skladu sa zaradom koju su primale. Druga novina, povoljna za žene sa visokim primanjima, je to što će im se prosek na porodiljskom odsustvu obračunavati na osnovu pet prosečnih zarada umesto sadašnjih tri, i moći će da prime pet republičkih proseka. Ovi predlozi naći će se na dnevnom redu jesenjeg zasedanja republičkog parlamenta.

Pogledajte video:

podeli

Slične vesti

Vesti