06. Avgust 2020.

13:45 ČETVRTAK, 18. 07. 2019. - 13:45 Autor: Marija Trišić

VRŠAC USKORO DOBIJA ALCHAJMER CENTAR

Specijalnа bolnicа za psihijatrijske bolesti “dr Slavoljub Bakalović” Vršac je, pre nešto više od mesec dana, započela realizaciju prekograničnog IPA programa “Zdravo starenje i demencija – bolji život“. Jedna od značajnijih aktivnosti na projektu biće izgradnja Alchajmer centra, u krugu vršačke bolnice.

podeli

Alchajmerova bolest, i demencija uopšte, jedna je od najčešćih mentalnih bolesti. Procenjuje se da je u životnom dobu iznad 65. godine njena učestalost između 6 i 8%, a u dobu iznad 90 godina bolest se javlja u 30 do 40% slučajeva. U Srbiji ima oko 200 hiljada obolelih, a veliki broj njih sa teritorije u Južnobanatskog okruga zbrinut je u vršačkoj psihijatrijskoj bolnici, u okviru koje će uskoro biti izgrađen Alchajmer centar površine oko 1000m2 sa infrastrukturom.

Tv Banat - dr Tatjana Voskresenski  direktorka SBPB Dr Slavoljub Bakalović, “Biće smeštaj za trideset korisnika, dvokvrevetne sobe sa toaletima, i ono što je značajno za rehabilitaciju takvih pacijenata – sobe za radnu terapiju, ono što mi zovemo “gardening” – mogućnost njihovog kvalitetnijeg života, odnosno pružanja mogućnosti sličnima onim koje imaju kod kuće”,

Potrebe za lečenjem i smeštajem pacijenata koji boluju od Alchajmerove bolesti ili demencije mnogo su veće, jer nega dementnih osoba zahteva puno angažovanje, a domovi za stare i gerontološki centri nemaju adekvatne uslove za njihovo zbrinjavanje. Zato je izgradnja ovog centra veoma značajna.

“Mi u okviru naše institucije i danas imamo gotovo tri odeljenja sa kapacitetom više od stotinu postelja, koji je konstantno popunjen, a i dalje nam svakodnevno dolaze građani i predstavnici porodica koji nisu u mogućnosti da u kućnim uslovima na adekvatan način zbrinu takve pacijente. Tako da očekujem da će zaista ovo biti na dobrobit naših sugrađana i njihovih porodica, a možda u nekoj perspektivi napravimo i dnevni Alchajmer centar”, dodaje dr Voskresenski.

Centar će u Vršcu biti sagrađen u okviru IPA 2 projekta koji se do 2021. godine realizuje u saradnji sa okružnom bolnicom u Rešici. Ukupna vrednost projekta je million i stotinu hiljada evra, od kojih vršačka bolnica dobija oko 700 hiljada, uz učešće koje je, zahvaljujući podršci Vlade APV, obezbeđeno preko Pokrajinskog sekretarijata za finansije.

Pogledajte video:

podeli

Slične vesti

Vesti

Emisije

Pogledaj sve