25. Maj 2020.

09:39 ČETVRTAK, 8. 11. 2018. - 09:39 Izvor: Tv Banat

VELIKO INTERESOVANJE VRŠČANA ZA "ZABRANJENU ISTORIJU BALKANA"

Predavanje pod nazivom „Zabranjena istorija balkana“ na kome je govorio teolog i istoričar Goran Šarić održano je u Gradskoj biblioteci u Vršcu.Priča o našoj prošlosti i istoriji iz drugog ugla, zainteresovala je vrščane različitih generacija.

podeli

Tv Banat
Predavanje pod nazivom „Zabranjena istorija balkana“ rekonstruiše istorijske događaje od pre 10.000 godina do danas.Teolog i istoričar Goran Šarić tvrdi da je istorija sistematski skrivana, pa samim tim ne znamo puno o stanovniištvu koje je živelo na našem podneblju pre 7 veka.

„Nisu hteli da u školama učimo neke stvari iz naše prošlosti, upravo da to ne bi bila neka kohezivna sila i neki faktor koji bi nas digao na ustanak.Zbog toga je sistematski skrivana istina o našoj prošlosti, o brilijantnim civilizacijama koje su živele na Balkanu, od vremena Neolita preko Megalitske civilizacije, Rimskih careva, Sremske Mitrovice kao glavnog grada Rimskog carstva pa sve do onih prednemanjićkih dinastija. Nažalost današnja istoriografija puno toga zanemaruje.“ kaže autor predavanja.

Na ključna pitanja naše istorije Goran Šarić odgovara na temelju dugogodišnjih istraživanja arhiva Vatikana, Beča, Dubrovnika, a prošlost rekonstruiše pomoću nekoliko stotina različitih izvora.

„Ništa od onog što sam nalazio nisu tajni dokumenti,u smislu da nisu dostupni,to su pre bi rekao nepoznati dokumenti.Uvek neki nebitan istorijski događaj predstavlja trag koji pratite,obično trag neke marginalne ličnosti za koju shvatite da je vrlo bitna i dalje pratite njen put. Na taj način dolazim do izvesnih istorijskih saznanja.“ ističe autor predavanja.

Šarićeva predavanja do sada su mogli su da čuju građani širom Srbije, Bosne i Hercegovine, Slovenije i dijaspore, a da zaista postoji interesovanje za ove teme potvrđuje i prepuna sala vrščake biblioteke.

Pogledajte video:

podeli

Slične vesti

Vesti

Emisije

Pogledaj sve