31. Maj 2020.

16:37 UTORAK, 6. 11. 2018. - 16:37 Izvor: Tv Banat

ZAGAJIČKA BRDA DEVASTIRANA U POŽARIMA

"Prirodni biser" Deliblatske peščare, Zagajička brda, devastirana su u požarima izazvanim paljenjem žetvenih ostataka na okolnim njivama. Izgorelo je više od 200ha, i to u II zoni zaštite u kojoj je paljenje strogo zabranjeno.

podeli

Tv Banat
Zagajička brda koja su do nedavno privlačila planinare, prirodnjake i turiste iz čitave zemlje, sada bi mogla da posluže kao scenografija za snimanje postapokaliptičnih i horor filmova. U vazduhu se i pored jakog vetra oseća garež, na obući se lepi pepeo, crnilo i sprženo rastinje je svuda okolo... U Poljočuvarskoj službi opštine Bela Crkva kažu da se više od mesec dana neprekidno bore sa požarima koji ne prestaju. Ovaj od pre desetak dana, koji je krenuo iz pravca Grebenca, ka Zagajici i Parti, bio je zastrašujući:

„Mi smo na vreme alarmirali i pozvali vatrogasnu jedinicu iz Bele Crkve, oni su jako brzo reagovali i došli, ali možete i videti – to je u jednom momentu nekoliko stotina hektara suve trave zahvatilo. Mogu Vam reći da su se oni dosta dobro borili sa tom vatrenom stihijom, ali posledice su očigledne“, priča koordinator Poljočuvarske službe opštine Bela Crkva Saša Borisov.

Tv Banat
Nepristupačnost terena i jak vetar doprineli su da šteta bude nemerljiva. Izgorelo je nešto više od 200 hektara niskog rastinja računajući i mladice hrasta lužnjaka i kleke, stradala su brojna jata insekata, a ugrožene su i strogo zaštićene životinjske i biljne vrste, kao što su slepo kuče, tekunica, stepski gušter, gorocvet... Opstanak je ugrožen zapravo svim bićima na Zagajičkim brdima, a uzrok požara je, ponovo – paljenje žetvenih ostataka:

„Apelovali smo više puta preko raznih medija – novina, radija, televizije, da se ostaci posle berbe žita i kukuruza ne pale, međutim – nisu uslišili našu molbu“, zaključuje Borisov.

Požari nisu jedini problem sa kojim se susreće poljočuvarska služba na ovoj teritoriji:

„Najviše se suočavamo sa krađom drva, uzurpacijom zemljištva, požarima, preoravanjem puteva pa teško stižemo do određenih lokacija... U suštini – ima i sukoba. Čast izuecima koji poštuju zakone i vade neophodne dozvole, ali bilo je dosta problema“, navodi poljočuvar Miroljub Radulov.

Teritoriju od 38,5 ha pokriva samo 12 poljočuvara, sa 6 vozila. Iako imaju dobru saradnju sa lokalnom samoupravom, vatrogasnom i policijskom stanicom u Beloj Crkvi, i iako su od počeka godine podneli više od 350 prekršajnih i krivičnih prijava – kršenja zakona su i dalje velika i česta.

Pogledajte video:

podeli

Slične vesti

Vesti

Emisije

Pogledaj sve