25. Maj 2020.

15:29 UTORAK, 6. 11. 2018. - 15:29 Izvor: Tv Banat

U BELOJ CRKVI POČINJE REALIZACIJA PROJEKATA UZ PODRŠKU AMBASADE NORVEŠKE

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić, i Ambasador Kraljevine Norveške Nj. E. Arne Sanes Bjornstad posetili su danas u Belu Crkvu, čime je otpočela realizacija projekta “Podrška Kraljevine Norveške razvoju Zapadnog Balkana - Norveška za Vas”. Projekat sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge, a finansira Ambasada Kraljevine Norveške.

podeli

Tv Banat
Tekst potpisa

U 91 lokalnoj samoupravi u Srbiji iz treće i četvrte kategorije razvijenosti, među kojima je i Bela Crkva, zahvaljujući ovom projektu biće stvoreni uslovi za ujednačeni socio-ekonomski razvoj. Posebna pažnja posvećena je mladima, ženama i drugim ranjivim grupama. Realizacija projekta počinje upravo u ovoj opštini, za koju će, kako je istaknuto na sastanku, imati veliki značaj:

„Projekti su takođe vezani za razvoj industrijske zone, zaštitu životne sredine, stvaranje boljih uslova i za privredu, i za naše sugrađane, posebno one koji potiču iz marginalizovanih grupa, i svakako ćemo pokušati u vezi infrastrukturnih projekata da predložimo ono najbolje što imamo i što nam je u ovom trenutku prioritet“, objasnio je predsednik opštine Darko Bogosavljević.

Kako objašnjava Ambasador Kraljevine Norveške, običnim ljudima u siromašnim sredinama potreban je posao ili neka dodatna obuka, a lokalnim samoupravama sredstva za unapređenje usluga. Norveška će kroz projekat pomoći realizaciju što većeg broja malih projekata u takvim oblastima:

„Srećemo se sa istim problemima u Norveškoj, kao i ovde u Srbiji. Država napreduje, uz veliki ekonomski rast, ali neki ljudi nepravedno zaostaju. Ovaj program će pomoći upravo tim pametnim, ali, da tako kažem, zaboravljenim ljudima, da uzmu učešće u daljem razvoju. Ovo je samo početak saradnje, i nadam se da ćemo se ponovo okupiti uskoro, da sagledamo i rezultate“, poručio je Nj. E. Arne Sanes Bjornstad, Ambasador Kraljevine Norveške.

U te svrhe, Kraljevina Norveška je opredelila 4,27 miliona evra, koji će pomoći i organizacijama civilnog društva, regionalnim razvojnim agencijama, Vladinim kancelarijama i republičkim ministarstvima:

„Uradili smo dosta projekata sa našim lokalnim samoupravama, i imamo uvek visok stepen zadovoljstva kada, u situaiciji u kojoj raspolažete sa 320 miliona dobijete urednih projekata u vrednosti od 2,5 milijardi dinara. To govori o osposobljenosti jedinica lokalne samouprave u Srbiji, i zato je svaka pomoć veoma dragocena“, istakao je ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko ružić.

Kroz ovaj projekat, u Beloj Crkvi i ostalim lokalnim samoupravama iz treće i četvrte kategorije razvijenosti biće organizovane i obuke za zapošljavanje i otvaranje novih preduzeća, koja će dobiti i startap podršku, a biće uspostavljen i okvir za informacionu bezbednost elektronske uprave u Srbiji.

Pogledajte video:

podeli

Slične vesti

Vesti

Emisije

Pogledaj sve