26. Septembar 2020.

16:25 ČETVRTAK, 4. 07. 2019. - 16:25 Autor: Marija Trišić

UKLANJA SE DIVLJA DEPONIJA U STRAŽI

Divlje deponije su jedan od najvećih zagađivača životne sredine – zagađuju vazduh, zemljište, podzemne vode, vodene tokove, u velikoj meri ugrožavaju i životinjski svet. Za njihovo stvaranje zaslužni su meštani, zbog čega Grad Vršac razmišlja i o uvođenju sankcija za nepravilno i nelegalno odlaganje otpada. Deponija u Straži uređuje se i uklanja po treći put u poslednjih pet godina.

podeli

Divlja deponija u selu Straža, najveća je na teritoriji Grada Vršca. Iako je uređivana i čišćena i 2014. ali i u prošlogodišnjoj akciji, kada je uređeno ukupno 13 deponija u naseljenim mestima, za manje od 12 meseci na ovoj lokaciji našlo se još više otpada. Pre godinu dana odavde je odvezeno 15 kamiona šuta i raznog otpada, a sada ponovo već 20 kamiona.

“To nam sve ukazuje da moramo da radimo na edukaciji građana, što je jako bitno. Ovde može da se odlaže jedna vrsta otpada, to je građevinski otpad koji je inertan I koji može da popuni ovu depresiju iza nas, ali svakako ne može da se odlaže otpad za koji se stara JKP Drugi oktobar, komunalni kućni otpad koji mi redovno iznosimo. Mislim da samo treba malo više raditi sa građanima, podizati nivo svesti, kako ne bismo i sledeće godine imali ovo što smo danas videli”, navodi Dragan Ninković, izvršni direktor za komunalne poslove JKP Drugi oktobar.

Tv Banat

“U zadnjih pet godina, Grad Vršac je za uklanjanje deponija izdvojio 9,4 miliona dinara. To su značajna sredstva, i mislim da nije u redu što nesavesni meštani na ovaj način stvaraju divlje deponije. Ova ogromna izdvojena sredstva mogli bismo inače da upotrebimo na nešto mnogo korisnije za sve naše sugrađane”, dodaje Miloš Vasić, član Gradskog veća za zaštitu životne sredine.

Ovde je inače ranije bio pašnjak, ali otkad je pređašnja deponija zatvorena zbog blizine vodovoda, meštani su počeli da, i pored brojnih apela i upozorenja, ne samo građevinski, već sav svoj otpad odlažu na ovom mestu. Iz Mesne zajednice pozivaju ih da im ubuduće odlaganje otpada najave dan ranije.

“Da mi možemo da dođemo i pokažemo im gde da ga odlože, jer mislim da bi onda sve bilo u redu. Za ubuduće, planiramo da ovaj prostor koliko-toliko ogradimo i da se otpad baca samo u ograđeni deo, a ne sa strane. A ko bude i dalje bacao svuda okolo, biće prijavljen i sankcionisan”, poručuje predsednik Mesne zajednice Straža Dragan Martinović.

“Ja bih želeo ovom prilikom ponovo da apelujem na građane da ne bacaju smeće gde god stignu. Navike i svest građana se teško menjaju, to mi znamo, i ideja nam je da u narednom periodu održimo tribine u svim naseljenim mestima, ukažemo im na koji način da odlažu otpad, a nakon toga moraćemo da počnemo i da kažnjavamo, da se ovakve stvari ne bi više dešavale po našim naseljenim mestima”, zaključuje Slaviša Maksimović, član Gradskog veća za ruralni razvoj.

Ovom prilikom nadležni su podsetili stanovnike vršačkih sela da svoj komunalni otpad treba da odlažu u kante za kućno odlaganje, nakon čega će ga JKP Drugi oktobar preuzeti i odneti na gradsku deponiju, a da je odvoženje kabastog otpada i dalje obaveza meštana.

Pogledajte video:

podeli

Slične vesti

Vesti

Emisije

Pogledaj sve