28. Maj 2020.

16:19 PONEDELJAK, 5. 11. 2018. - 16:19 Izvor: Tv Banat

MALI ČAS ISTORIJE U PAVLIŠU

SUBNOR Grada Vršca, u saradnji sa OŠ Đura Jakšić i MZ Pavliš, i ove godine je priredio “Mali čas istorije” – sećanje na stradanje heroja antifašizma Žarka Zrenjanina Uče i Strahinje Stefanovića.

podeli

Tv Banat

Povodom herojskog stradanja u borbi za slobodu Žarka Zrenjanina Uče I Strahinje Stefanovića 4 novembra 1942 godine u Pavlišu, SUBNOR grada Vršca u saradnji sa OS Djura Jakišić iz Pavliša I MZ Pavliš . priredili su čas istorije koji je održan kod kuće u Pavlišu u kojoj su stradali Žarko Zrenjanin Uča I Strahinja Stefanović u borbi sa 700 pripadnika fašističke divizije.”Princ Eugen I jedinice specijalne policije okupacionih snaga nacističke Nemačke” .Ovom prilikom dramski umetnici prikazali su rekonstrukciju dogadjaja u noći epskog stradanja Heroja .

Žarko je bio taj koji je svoj život koji podredio bobri za slobodu , za jednakost , prava .On je prosvećivao I vaspitavao ljude . Opismenjavao je svoje seljane , meštane po Banatu učio ih je kako da budu napredni poljoprivrednici , učio ih tome da se bore da sačuvaju slobodu kao najveće blago .On je sam u toj borbi I položio svoj život .Mi već godinama unazad obeležavamo I čuvamo ovu tradiciju sećanja , jer je to veoma važno ,zato što je Žarko predvodnik antifašističkog korpusa Banata , odnosno jedan od najistrajnih boraca u borbi protiv fašizma rekao je Dragoljub Djordjević predsednik SUBNOR-a Vršca

Dogadjuju su prisustvovali predastavnici lokalne samourpave koji su zajedno sa članovimaSubnora I položili vence

Vršac I u ovom malom času istorije , zapravo u svim slobodarskim manifestacijama učestvuje pozdravljajući sve ono sto je odraz borbe protiv fašizma ,I odraz borbe za našu slobodu. Svaki put kada se tako nešto organizuje ,Vršac je prvi medju organizatorima I zajedno sa svim slobodarskim snagama se trudi da te manifesacije omoguće da ne odu u zaborav ljudi koji su stradali za našu slobodu ,rekao je Veljko Stojanović član GV za obrazovanje

Tradicionalno ,kao I godinama unazad , djaci OŠ “Djura Jakšić “ zasadili su I dva stabla mira I slobode kako bi uspomena na ovaj dan trajala što duže .

Pogledajte video:

podeli

Slične vesti

Vesti

Emisije

Pogledaj sve