03. Jul 2020.

11:07 ČETVRTAK, 13. 06. 2019. - 11:07 Izvor: Tv Banat

OTVORENA ZF FABRIKA U PANČEVU

U industrijskoj zoni u Pančevu danas je otvorena fabrika nemačke kompanije ZF za proizvodnju delova i komponenti za auto-industriju, brodove i železnicu, a svečanom otvaranju u okviru E-Mobility divizije prisustvovao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. U fabrici će se proizvoditi i autodelovi za Mercedes, Audi, Volvo i druge poznate brendove, a kompanija će do 2021. godine uložiti 160 miliona evra u novoizgrađenu fabriku i njeno proširenje.

podeli

Tv Banat
ZF je uložio 100 miliona evra fabriku u prvoj fazi koja je završena i već je počela druga faza u okviru koje će biti uloženo još 60 miliona evra. ZF je trenutno zaposlio 300 radnika, a u naredne dve godine kompanija planira da zaposli još 700 ljudi.

U ovoj fabrici proizvodiće se elektromotori, električne mašine i generatori za hibridne i električne pogone, kao i prekidači za menjače i mikroprekidači. Potražnja za tim proizvodima je velika, zbog čega se prostor fabrike već sada proširuje sa 25.000 na 60.000 kvadratnih metara.

Tv Banat - Aleksandar Vučić, predsednik Srbije
Predsednik Vučić saopštio je ovom prilikom i da, prema preliminarnim rezultatima, u prvih pet meseci ove godine Srbija ima 17% direktnih stranih investicija više nego u istom periodu prethodne godine, koja je bila rekordna.

Svečanosti otvaranja fabrike kompanije ZF, u okviru E-Mobility divizije, pored ambasadora Nemačke u Srbiji Tomasa Šiba, prisustvali su i predsednik Vlade Vojvodine Igor Mirović, gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov, predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, rukovodilac ZF divizije E-Mobility Jorg Grotendorst i član Upravnog odbora ZF Majk Hankel.

Tv Banat


Radovi na izgradnji nove fabrike u Pančevu su počeli u junu 2018. godine, a prva faza izgradnje koja je sada već u funkciji pokriva površinu od 25.000 kvadratnih metara. Druga faza izgradnje koja treba da bude završena do 2021. godine obuhvatiće oko 35.000 kvadrtanih metara tako da će na kraju na raspolaganju imati 60.000 kvadrata.

Kompanija, takodje, pravi naučno-istraživački centar u zgradi od 5.000 kvadratnih metara, što govori da su nemački investitori došli u Pančevo da razvijaju svoje projekte u budućnosti.

Pogledajte video:

podeli

Slične vesti

Sport

Emisije

Pogledaj sve