11. Jul 2020.

12:09 SREDA, 12. 06. 2019. - 12:09 Autor: Marija Trišić

MALA MATURA – VELIKA BRIGA

Kažu: “mala matura – velika briga”. Ne zna se ko je više zabrinut i ko ima veću tremu – deca ili roditelji. A da li baš mora da bude tako, i kakva je sutuacija među vršačkim maturantima, proveravali smo u Osnovnoj školi “Mladost”.

podeli

Maturanti su na raspustu već dve nedelje, od kraja maja, ali svakodnevno imaju časove pripremne nastave, koja će im pomoći da spremni izađu na završne ispite, od 17. do 19.juna. Pritiska ne bi trebalo da bude, jer u srednjim školama mesta ima dovoljno za sve đake. Za pojedine profile, doduše, vlada veće interesovanje, pa su u tim slučajevima i očekivanja veća.

“Pre dva meseca oni su imali probni završni ispit koji je bio potpuna simulacija ovog što ih čeka i ponedeljak, utorak i sredu, imali su mogućnost da osete tu atmosferu, i tada su proverili i svoje znanje, da bi videli gde se nalaze u tom trenutku. Oni su svi na našim pripremama ustvari gledali da sve gde su zaostali – nadoknade”, objašnjava psihološkinja OŠ “Mladost” Joana Mojse.

Tv Banat - Joana Mojse

Psiholozi savetuju prvenstveno roditeljima, da svoju nervozu ne prenose na decu, jer su nastavnici sa njima prošli i profesionalnu orijentaciju, i uz njih su sve vreme. Đaci su, kažu, u prethodnom period dosta učili, i sada je vreme da se opuste, i posebno vikend pre završnog ispita potpuno rasterete.

“Niko neće u zadnja dva dana naučiti ono što nije u proteklom period, a ja sam sigurno da oni nemaju razloga da brinu, zato što su sve prethodne generacije naše škole postizali baš zavidne rezultate na završnom ispitu, i učenici Osnovne škole “Mladost” uvek budu iznad proseka na republičkom nivou”, dodaje Mojse.

Možda nervozu malo podgrevaju najave da će srednjoškolsko obrazovanje ubuduće biti obavezno, ali prema mišljenju naših sugrađana, to bi bila ispravna odluka.

A prema najavama nadležnih, i to se može očekivati, jer se reforma obrazovanja u Srbiji u ovom trenutku nalazi među ključnim temama, i odvija se na svim nivoima, od predškolskog do visokog obrazovanja.

Pogledajte video:

podeli

Slične vesti

Vesti

Emisije

Pogledaj sve