12. Decembar 2019.

15:37 ČETVRTAK, 6. 06. 2019. - 15:37 Autor: Marija Trišić

„VODNA AGENCIJA“ U GUDURICI

Društvo „Vodna agencija“ iz Rogaške Slatine iz Slovenije sprovodi međunarodni projekat „Vodni agent“, u okviru kojeg se u Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji, Mađarskoj i Austriji sprovode aktivnosti namenjene osnovcima. Zahvaljujući saradnji sa Društvom Slovenaca „Kula“ iz Vršca, radionice Vodne stanice organizovane su juče u Vršcu, a danas i u Gudurici.

podeli

Učenici OŠ Moše Pijade u Gudurici saznali su danas kako funkcionišu vodovodni i kanalizacioni sistem, i instalacije u kući, zašto je i koliko je zapravo bitno voditi računa o vodi kao resursu koji, nažalost, nije neograničen, a velike količine nepotrebno trošimo svakodnevno.

Čitav projekat bavi se vodom sa svih aspekata, a kroz radionice „Vodne stanice“ deci se ukazuje na mnoge stvari koje čak ni odrasli, ako se ne bave ovom problematikom, ne znaju, prvenstveno na razmere zagađenja vode kojih najčešće nismo svesni.

Tv Banat
Uz brojne važne podatke i činjenice, đaci su naučili i kako da sami naprave prečistač vode koji im može koristiti u vanrednim okolnostima. Za decu koja uče slovenački jezik, priređena je i radionica o rekama Slovenije, a projekat je stigao i u Guduricu, zahvaljujući dobroj saradnji škole sa Društvom Slovenaca Kula.

U saradnji sa Evropskom inicijativom Nedelje održivog razvoja, od 22.maja ovakve radionice se održavaju u školama širom regiona, i kroz njih je do sada prošlo više od 1000 mališana.

Pogledajte video:

podeli

Slične vesti

Vesti