12. Decembar 2019.

14:24 ČETVRTAK, 6. 06. 2019. - 14:24 Autor: Marija Trišić

GUDURIČANI SREĐUJU STARO NEMAČKO GROBLJE

U prethodnom periodu, na inicijativu ili uz podršku Saveta Mesne zajednice, meštani Gudurice su se u više navrata organizovali i uređivali svoje selo. Negujući multinacionalnost i multikulturalnost, pažnju poklanjaju ne samo današnjim, već i davnašnjim stanovnicima, čiji preci odavno više i ne žive ovde.

podeli

Nemačko groblje u Gudurici nalazilo se ranije u centru sela, oko crkve, dok 1777.godine nije premešteno na ovu lokaciju, gde se danas nalazi seosko groblje. Iako još uvek ima potomaka Nemaca koji obilaze svoje pretke, sve ih je manje, i grobovi su polako postali zapušteni. Meštani su rešili da to promene.

Tv Banat

Površinski, guduričko groblje najveće je nakon gradskog groblja u Vršcu, a već su organizovane akcije uređenja pravoslavnog, katoličkog i romskog dela. Sada će se, zahvaljujući Savetu MZ urediti i ovaj nemački, a najveći posao biće obnova i sređivanje oštećenih spomenika, u čemu će im pomoći i stručna lica.

Tv Banat

Meštani Gudurice zajedno sa Savetom mesne zajednice na ovaj način daju primer i drugima, kako se na ličnu inicijativu i uz malo sloge, može učiniti mnogo toga važnog za jedno selo, njegove pređašnje, sadašnje ali i buduće stanovnike.

Pogledajte video:

podeli

Slične vesti

Vesti