25. Maj 2020.

11:26 SREDA, 5. 06. 2019. - 11:26 Autor: Marija Trišić

IZGARANJE NA POSLU I ZVANIČNO BOLEST

Svetska zdravstvena organizacija uvrstila je u svoj priručnik Međunarodne klasifikacije bolesti i sindrom izgaranja na radnom mestu (burnout syndrome). To znači da će sistemi zdravstvene zaštite i osiguravajuće kuće morati da počnu da prepoznaju simptome, dijagnostifikuju i leče posledice sagorevanja na poslu.

podeli

Nedostatak radne snage, veliki obim posla i hroničan stres kao posledica, postali su nešto sa čime se susreću gotovo svi radnici u našoj zemlji. Procenjuje se da na ivici iscrpljenosti živi više od dve trećine građana, što je podatak koji zabrinjava, budući da takvo stanje može dovesti do teških bolesti koje se mogu završiti smrtnim ishodom. Zato je važno simptome izgaranja na poslu prepoznati na vreme.

Da je reč o izgaranju govori i to što osoba intenzivno razmišlja o poslu i van radnog vremena, gubi volju za društvenim kontaktima, nema vremena za poslovne, ali i obaveze privatne prirode, pa čak počinje da zanemaruje i fiziološke potrebe:

Razgovor u kolektivu, preraspodela odnosno reorganizacija poslova, i odlazak na godišnji odmor, mogu da dovedu do povlačenja simptoma i oporavka pojedinca. Ako osoba ni tada ne uspeva da se opusti, krajnje je vreme za reakciju, upozoravaju stručnjaci.

Tv Banat - dr Čedica Paunović.
 

Od 2022., izgaranje na poslu biće u rangu sa prehladama i ostalim zdravstvenim problemima zbog kojih obično idemo kod doktora, i zdravstveni radnici će moći da ga dijagnostifikuju kao medicinski poremećaj. Ovu odluku Svetska zdravstvena organizacija ozvaničila je nedavno, nakon što je godinu razmatrana kao moguća opcija.

Pogledajte video:

podeli

Slične vesti

Kultura

Emisije

Pogledaj sve