30. Septembar 2022.

16:27 PETAK, 12. 04. 2019. - 16:27 Izvor: GRAD VRŠAC - KABINET GRADONAČELNIKA

VRŠAC POKREĆE POSTUPAK PROTIVIZVRŠENJA U SPORU SA PENZIONERIMA

Viši sud u Pančevu, koji je pre više od godinu dana drugostepenom presudom utvrdio da vršački penzioneri imaju pravo na povraćaj nezakonito uzimanog novca za samodoprinos za kanalizaciju, sada je preinačio tu presudu u korist Grada Vršca. Tim povodom Služba za Odnose sa javnošću i poslove informisanja Kabineta gradonačelnice Vršca Dragane Mitrović, oglasila se saopštenjem za javnost. Ovo saopštenje prenosimo u celosti:

podeli

Viši sud u Pančevu dostavio je Gradskoj upravi u Vršcu prvih 7 preinačenih presuda koje se odnose na 30 penzionera ovog puta u korist Grada Vršca, u predmetima po kojima je Grad Vršac prvobitnim presudama Osnovnog suda u Vršcu i Višeg suda u Pančevu bio dužan da nadoknadi sav obustavljeni iznos samodoprinosa za kanalizaciju naplaćen u prethodnih 10 godina. Ustavni sud Republike Srbije je u decembru 2018. godine usvojio Ustavnu žalbu Grada Vršca prema kojoj je utvrđeno da je Gradu Vršcu uskraćeno pravo na pravično suđenje te je naložio Višem sudu u Pančevu da presude preinači u skladu sa tom odlukom.

Uprkos brojnim apelima lokalne samouprave penzionerima, da ne nasedaju na priče pojedinih advokata i ulaze u skupe, neizvesne i vrlo rizične sporove protiv Svog Grada, do danas je Gradu Vršcu prinudnom naplatom sa budžeta obustavljeno gotovo 80 miliona dinara za oko 1.000 penzionera.

Nameće se pitanje, u čijem je bilo interesu da se i nakon usvajanja Ustavne žalbe ide u veoma skupe postupke izvršenja i ko je na račun prevarenih penzionera stekao enormno bogatstvo. Da li u svem postoji sprega pojedinih advokata i privatnih izvršitelja sa pravosudnim institucijama ostaje nadležnim organima da utvrde.

Prema preinačenim presudama Višeg suda u Pančevu, Grad Vršac sada ima pravo na protivizvršenje, odnosno da iznos novca koji je prinudnom naplatom skinut sa budžeta Grada Vršca potražuje nazad od penzonera koji su se u izvršnom postupku naplatili ali uvećan za sve ostale troškove taksi, advokata i izvršenja koja su pratila postupak.

Dakle, sve troškove koji su i do nekoliko puta veći od vraćenog iznosa penzije neće sada vraćati advokati i izvršitelji već sami penzioneri koji su obmanuti i kojima isti ti advokati nisu predočili rizik postupaka u koji ulaze. Grad Vršac sada ulaže napore u pronalaženju rešenja za novonastalu situaciju, a u cilju da se vršački penzioneri ne dovedu u još nepovoljniju situaciju od ove u kojoj se trenutno nalaze. Ovim povodom će se gradonačelnica Vršca Dragana Mitrović u toku naredne sedmice obratiti građanima sa više detalja.

GRAD VRŠAC - KABINET GRADONAČELNIKA

Odnosi sa javnošću i poslovi informisanja

Trg Pobede 1, 26300 Vršac

www.vrsac.org.rs

podeli

Slične vesti

Vesti

Emisije

Pogledaj sve