20. Avgust 2022.

16:39 SREDA, 3. 04. 2019. - 16:39 Autor: Marija Trišić

POKRAJINA IZDVOJILA 30 MILIONA ZA MERE PROTIVGRADNE ODBRANE

Na teritoriji APV, u toku je priprema za predstojeću sezonu odbrane od grada koja počinje 15. aprila. Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu ove godine je za organizovanje i sprovođenje mera protivgradne odbrane, izdvojio 30 miliona dinara, a obezbeđeno je 780 protivgradnih raketa, koje su juče predate Radarskom centru „Fruška gora“.

podeli

Protivgradne rakete, pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo dr Vuk Radojević predao je Radarskom centruu “Fruška Gora” u prisustvu direktora Republičkog hidrometeorološkog zavoda, prof. dr Jugoslava Nikolića. Na unapređivanju sistema odbrane od grada, realizacijom mera za nabavku protivgradnih raketa, pokrajinski sekretarijat intenzivno radi već treću godinu zaredom.

Tv Banat - dr Vuk Radojević

“Ove godine smo povećali finansijski iznos u odnosu na prethodnu za 50%, i nabavili gotovo 800 protivgradnih raketa, koje ćemo dati na raspolaganje nadležnom organu, Republičkom hidrometeorološkom zavodu, koji će ih u odnosu na potrebe na terenu, distribuirati i adekvatno primeniti na sva tri radarska centra, i na Fruškoj Gori za Srem, i u Bajši za Bačku, i u Samošu za Banat”, naveo je dr Radojević.

Pokrajinski sekretar je izneo očekivanja da će, sa ovim značajnim brojem protivgradnih reketa, šteta koja može da nastane od grada, biti svedena na minimum, i dodao da je u saradnji sa RHMZ pokrenut i postupak izrade dve projektno-tehničke dokumentacije u vezi sa uspostavljanjem automatskih lansirnih stanica, koji će delom biti realizovan već u ovoj godini:

Tv Banat -prof. dr Jugoslav Nikolić

“Mislim da bi trebalo da ceo projekat na čitavom području Vojvodine bude završen 2021.godine, i to bi trebalo u značajnijoj meri da eliminiše poslednju kariku u ovom sistemu, odnosno protivgradne strelce”, objasnio je direktor RHMZ.

Kako je istaknuto, prvi korak biće sproveden upravo u okviru Radarskog centra na Fruškoj gori, a resorni sekretar podsetio je da Sekretarijat pomaže poljoprivrednicima i u nabavci protivgradnih mreža, kako bi neposrednim poljoprivrednim proizvođačima omogućili da zaštite svoje useve, pre svega voćarske kulture.

Tv Banat

“Meni je drago što i ovu meru uspešno realizujemo i imamo nikad više finansijskih sredstava, i već tokom sledeće nedelje ćemo potpisati ugovore sa poljoprivrednicima, za nabavku protivgradnih mreža”, dodao je pokrajinski sekretar.

Dr Radojević poručio je da će Pokrajina nastaviti sa ovakvim sistemom ulaganja i u narednom periodu, u želji da sačuva useve na svojoj teritoriji.

Pogledajte video:

podeli

Slične vesti

Vesti

Emisije

Pogledaj sve