27. Februar 2020.

13:58 PONEDELJAK, 1. 04. 2019. - 13:58 Autor: Marija Trišić

USLUŽNI CENTAR GRADSKE UPRAVE PRILAGOĐEN LICIMA SA OŠTEĆENIM VIDOM I SLUHOM

Gradska uprava Grada Vršca predstavila je Informator na brajevom pismu namenjen slepim posetiocima, kao i Indukcioni sistem za modifikaciju govora za osobe sa oštećenom sluhom, koji su korisnicima dostupni u Uslužnom centru Gradske uprave

podeli

Tv Banat
Od pre nekoliko dana, Uslužni centar Gradske uprave u Vršcu bogatiji je za novine koje će biti od velike koristi Vrščanima sa invaliditetom. Zahvaljujući donaciji u vrednosti od oko 600 evra, uz podršku Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Udruženje Altea izradilo je Informator na brajevom pismu sa svim neophodnim informacijama, adresama i kontakt telefonima državnih institucija
Tv Banat
“Mi ćemo ove informatore, preko Kancelarije za osobe sa invaliditetom, proslediti i Savezi slepih i slabovidih, kao i instutucijama kojima je to potrebno, kod kojih slepa lica rade ili dolaze da koriste njihove usluge”, poručuje Tatjana Nikolić, članica gradskog veća zadužena za oblast zdravstva i socijalne zaštite.
Tv Banat

Licima sa oštećenim sluhom, u Uslužnom centru je na raspolaganju indukcioni amplifikator govora, koji prima zvučni signal iz spoljašnje sredine, obrađuje ga, i prosleđuje ga slušnim aparatima korisnika. Ovu uslugu mogu koristiti svi koji nose slušne aparate, s tim što stare mehaničke aparate treba podesiti na položaj T.

Tv Banat - Tatjana Nikolić
“Ovaj amplifikator ima osnovnu ulogu u suzbijanju pozadinskog šuma, što je nešto veoma značajno za slušanje u buci, zbog čega je značajno za podršku licima koja nose slušne aparate, i bilo bi lepo kada bi sve naše institucije mogle obezbede jedan ovakav uređaj”, objašnjava Nikolićeva.

Grad je i ranije već preduzeo mere kako bi olakšao pristup slepim i slabovidim, odnosno gluvim i nagluvim licima. Na vizuelnimm displejima Uslužnog centra nalaze se uputstva i raspored šalterima, a lica sa oštećenim sluhom vide svoj broj kada su na redu za ostvarivanje željene usluge. S druge strane, osobama oštećenog vida sadržaj sa internet portal grada dostupan je zahvaljujući govornom softveru za čitanje objavljenih vesti, konkursa i poziva.

“Mi se iskreno nadamo da ćemo u narednim godinama zaokružiti tu jednu ponudu, s obzirom na to da smo u prethodnih godinu i po dana otvorili Kancelariju za osobe sa invaliditetom, u kojoj rade naše kolege koje su osobe sa invaliditetom, i koji su pokazali da svojim radom značajno doprinose našoj sredini”, zaključuje Tatjana Nikolić.

Pogledajte video:

podeli

Slične vesti

Vesti