27. Februar 2020.

14:30 PETAK, 29. 03. 2019. - 14:30 Autor: Marija Trišić

VRŠAC UNAPREĐUJE POLOŽAJ MARGINALIZOVANIH GRUPA

U Gradskoj kući u Vršcu danas su predstavljene aktivnosti Mobilne jedinice za socijalno uključivanje Roma i Romkinja, koje su znatno olakšane zahvaljujući doniranom vozilu. Osim toga, novine očekuju i lica sa oštećenim vidom ili sluhom, u Uslužnom centru gradske uprave.

podeli

Tv Banat
Mobilni tim za uključivanje Roma i Romkinja Grada Vršča formiran je pre šest meseci, i u svom sastavu ima predstavnike svih institucija i resora značajnih za njihovu integraciju. Računar i vozilo koje su dobili od Stalne konferencije gradova i opština, kroz donaciju EU, olakšaće im rad, jer su članovi tima barem dvaput nedeljno, a romski koordinator svakodnevno na terenu.
Tv Banat - Alisa Šajn
„Naš zadatak u suštini i jesu terenske posete, ukazivanje na probleme sa kojima se Romi susreću, i naše zajedničko rešavanje. S obzirom na to da terenske posete obavljamo i po selima koja pripadaju gradu, ovo pomaže i pospešuje naše kretanje ka tim naseljima“, objašnjava romska koordinatorka grada Vršca Alisa Šajn.

Predstavnice Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine koje su posetile Vršac, pohvalile su ovakav pristup.

Tv Banat - Jelena Jovanović
„Jer je to nešto što je suštinski i najvažnije: da znamo iz kakvog su miljea Romi, gde žive, kakva je obrazovna struktura, kakva je infrastruktura u romskim naseljima. Tako da sve ono što je sada pokrenuo Grad Vršac, poikazuje jedan pozitivan primer kako lokalne samouprave treba da rade“, ističe je Jelena Jovanović, poslanik u Skupštini APV i članica Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine u Srbiji.
Tv Banat -Pava Novakov Čabrilovski
„U poslednjih par godina vidljivi su rezultati u poboljšanju položaja Roma. Grad Vršac spada među gradove koji su pokazali dobru volju, i ovo su pravi koraci za brže i efikasnije rešavanje problema u romskoj zajednici“, dodaje Pava Novakov Čabrilovski, predsednica Izvršnog odbora Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine u Srbiji.

Aktivnosti predviđene lokalnim akcionim planom se nastavljaju: u je Vršcu održan i sastanak vezan za infrastrukturna rešenja u romskim naseljima:

Tv Banat - Tatjana Nikolić
„Mi imamo već neka idejna rešenja, imamo urađene i neke projekte, pronašli smo parcelu za eventualno neke nove izgradnje ili za preseljenje nekih stambenih objekata, ali ćemo sačekati sa time, jer želimo da privučemo mnogo više sredstava od stranih fondova“, kaže Tatjana Nikolić, članica gradskog veća vršca zadužena za resor zdravstva i socijalne zaštite.
Tv Banat
Da brine o svim građanima, Grad je potvrdio i novinama u Uslužnom centru Gradske uprave. Tamo se od danas nalazi i Indukcioni sistem za modifikaciju govora za osobe sa oštećenom sluhom, kao i Informator na Brajevom pismu namenjen slepim posetiocima, što će im olakšati pristup uslugama i ostvarivanje prava.

Pogledajte video:

podeli

Slične vesti

Vesti