13. Jul 2020.

17:32 UTORAK, 26. 03. 2019. - 17:32 Autor: Marija Trišić

UČENIČKA KOMPANIJA THE TALKING EVE NAJBOLJA U VOJVODINI

Na Regionalnom takmičenju učeničkih kompanija Dostignuća mladih, prvo mesto osvojio je tim THE TALKING EVE tiz Školskog centra "Nikola Tesla" iz Vršca. Uz timove škola iz Novog Sada, Sremske Mitrovice i Bača, oni će predstavljati Vojvodinu na nacionalnom takmičenju.

podeli

Tv Banat
Učenička kompanija „The Talking Eve“, bavi se ručnim oslikavanjem odeće i drugih tekstilnih proizvoda. Kao i u svakom drugom preduzeću, i ovde svako ima svoja zaduženja: Filip Miličić bavi se knjigovodstvenim poslovima, Anja Milovanović i Dunja Mirić marketingom i prodajom, a za oslikavanje i nastanak unikatnih proizvoda – zadužena je Jelena Tokin, svi učenici IV-5.
Tv Banat - Jelena Tokin
„S obzirom na to da i inače crtamo, i moja sestra sestra i ja, nas dve smo videle da se akrilne boje ne skidaju sa tkanine, i počele da je ocrtavamo. Potrebno je samo prepeglati tkaninu da bi se boja fiksirala, i trajna je. Majice mogu da se peru normalno u mašini, samo na manjoj temperaturi, jedino ne smeju da se suše u mašini za sušenje veša“, objašnjava Jelena Tokin, učenica IV-5. „Znam da se i drugi bave oslikavanjem odeće, ali mi imamo naš stil i zbog toga smo posebni“, dodaje uz osmeh Jelena.

Da su zaista posebni – potvrdio je i uspeh na regionalnom takmičenju učeničkih kompanija Vojvodine, u okviru projekta Dostignuća mladih. Osvojili su prvo mesto, i u maju će se boriti za titulu nacionalnog pobednika:

Tv Banat - Filip Miličić
„Za nas je ovo bitno jer smo promovisali našu učeničku kompaniju, zaradili smo određenu svotu novca i tako potpomogli rad naše kompanije, a praktično znanje koje smo usvojili na tom takmičenju uticaće na naše karijere. Verujem da će svako od nas ostvariti ozbiljan uspeh i u ostalim stvarima kojima se budemo bavili“, poručuje Filip Miličić.

Dobri rezulati na takmičenjima Dostignuća mladih već su postali tradicija za učenike Školskog centra „Nikola Tesla“, koji na njima učestvuju već desetak godina. Tako ni Jeleni ovo nije prvo poslovno takmičenje:

„Ovo mi je drugo takmičenje ove godine što se tiče Dostignuća mladih, na regionalnom takmičenju Poslovni izazov, osvojila sam drugo mesto i plasirala se na nacionalno koje je održano u januaru u Beogradu. I mislim da mi ova takmičenja dosta pomažu da steknem iskustvo za dalji život“, kaže Jelena.

Ove godine, na takmičenju Dostignuća mladih, Školski centar „Nikola Tesla“ imao je šest prestavnika, a interesovanje za ovakav vid nadogradnje i povezivanja znanja iz godine u godinu raste:

Tv Banat -prof. Vesna Micevska

„Mislim da bi trebalo da se radi na popularizaciji i širenju ovakvog načina edukacije, i zapravo mislim da bi svako odeljenje u svim školama trebalo da ima učeničke kompanije. Mi danas živimo u kapitalističkom sistemu, u kojem je privatno preduzetništvo vrlo važno i afirmativno, i mislim da bi svaka škola trebalo da radi na tome da se praktična znanja udruže sa teoretskim znanjima“, ističe profesorka Vesna Micevska, mentor učeničke kompanije „The Talking Eve“.

Tv Banat - Vesna Micevska

„Naša težnja i jeste da povezujemo teorijska znanja koja ovde stiču, sa praktičnim znanjima, i zato i forsiramo posebno razvoj i rad učeničkih kompanija. Da se vidi na koji način oni primenjuju znanja iz oblasti ekonomije koja su stekli ovde u školi, sa nekim svojim idejama, i da probaju da to materijalizuju, i osmisle konkretnu kompaniju i uspešan proizvod“, zaključuje direktor Školskog centra „Nikola Tesla“ Željko Ivković.

Tv Banat

Ukoliko budu podjednako uspešni i u maju, na nacionalnom takmičenju, Vrščani će predstavljati Srbiju na evropskom takmičenju najboljih učeničkih kompanija koje će biti održano u julu ove godine u Lionu, u Francuskoj.

Pogledajte video:

podeli

Slične vesti

Kultura

Emisije

Pogledaj sve