28. Maj 2020.

15:50 ČETVRTAK, 21. 03. 2019. - 15:50 Autor: Marija Trišić

SVETSKI DAN OSOBA SA DAUNOVIM SINDROMOM

Udruženje Otvoreno srce sveta, koje okuplja lica sa mentalnom ometenošću, i đaci i profesori smera medicinska sestra/tehničar u Hemijsko-medicinskoj školi u Vršcu, već duži niz godina organizuju zajedničke aktivnosti i druženja, radi obeležavanja značajnih datuma. 21.mart svake godine je rezervisan je za priču o Daunovom sindromu i upoznavanje sa osobama koje ga imaju.

podeli

Tv Banat
Daunov sindrom je genetski poremećaj koji se javlja pri začeću, u jednom od svakih 700-900 porođaja širom sveta. U osnovi poremećaja je prisutnost 3 umesto 2 hromozoma, na 21 hromozomskom paru, pa nije slučajno što je za obeležavanje Svetskog dana osoba sa Daunovim sindromom izabran baš 21.mart. Nakon kratkog predavanja u upoznavanja sa ovim sindromom, đaci Hemijsko-medicinske škole su za goste iz Udruženja Otvoreno srce sveta kratak skeč, recitovali i zajedno sa njima pevali.
Tv Banat

Ovo je prilika i da se ukaže na probleme i poteškoće sa kojima se osobe sa Daunovim sindromom i njihove porodice i dalje suočavaju. Ovogodišnji slogan obeležavanja Svetskog dana je - Nikoga ne zapostavljamo. Nažalost, i njih i ostale osobe sa mentalnom ometenoštu i dalje prate negativni stavovi, niska očekivanja, diskriminacija i socijalna isključenost

Da razloga za veća očekivanja ima, pokazuju i primeri više nego uspešnih lica sa Daunovim sindromom širom sveta: ona završavaju fakultete, uspešno se bave muzikom, sportom, manekenstvom. Posebna mešavina fizičkih i intelektualnih karakteristika utiču na njihov izgled, ličnost i ponašanje, što ih čini jedinstvenim i lako prepoznatljivim. Na nama je i kao pojedincima i u zajednici, da im omogućimo da razviju svoje kapacitete, i ravnopravno učestvuju u svim društvenim tokovima.

Pogledajte video:

podeli

Slične vesti

Vesti

Emisije

Pogledaj sve