05. Avgust 2020.

15:44 PETAK, 15. 03. 2019. - 15:44 Autor: Marija Trišić

OTKLONJENI PROBLEMI SA NEDOSTATKOM LEKOVA I SANITETSKE OPREME

U prethodnom periodu u Opštoj bolnici Vršac, zbog dugovanja prema dobavljačima, dolazilo je do problema u snabdevanju lekovima i sanitetskim materijalom. Zbog toga je u bolnici ranijih godina čak i prekidan operativni program, sem u hitnim stanjima. Dr Jona Omorana, koji funkciju v.d.direktora obavlja od maja prošle godine, sačekao je dug od preko 130 miliona dinara, ali su problemi odgovornim pristupom sada otklonjeni.

podeli

Tv Banat

Nabavke lekova i sanitetskog materijala vrše se na osnovu godišnjeg plana potreba zdravstvene ustanove, i u skladu sa predviđenim troškovima, pravi se ugovor sa RFZO za plaćanje nabavki. Poslednji rok za aneksiranje tog ugovora je 15.oktobar, i zbog neadekvatnog fakturisanja, u periodu od 2011 do 2017. nastao je veliki dug prema dobavljačima, jer bolnica nije mogla da od Fonda potražuje sredstva veća od ugovorenog iznosa.

Tv Banat -Tatjana Nikolić, članica gradskog veća za zdravstvo i socijalnu zaštitu
Kako objašnjava v.d.direktora, vrednost tranši koje se isplaćuju na 15 dana, vršačka bolnica je sa 1.100.000 koliko su iznosile u 2018., podignuta na 1.350.000 u 2019.godini. Do novih problema došlo je zbog kašnjenja u isplati, jer zalihe lekova i sanitetskog materijala nisu postojale:
Tv Banat - dr Jon Omoran, v.d.direktor OB Vršac

O novonastaloj situaciji obavešteni su nadležni u filijali RFZO i pokrajinski sekretarijat, i u dogovoru sa dobavljačima, postignut je kompromis da se isporuka lekova nastavi na osnovu direktnih uplata, a stara dugovanja su stabilizovana na istom nivou, i na kraju prošle godine nisu bila uvećana u odnosu na ona sa kraja 2017.

Pogledajte video:

podeli

Slične vesti

Vesti

Emisije

Pogledaj sve