25. Maj 2020.

16:29 SREDA, 13. 03. 2019. - 16:29 Autor: Marija Trišić

I OSOBE SA INVALIDITETOM MOGU BITI VOZAČI

Samostalno upravljanje vozilom povećava mobilnost i unapređuje kvalitet života c elokupnog stanovništva, a posebno lica sa smanjenom pokretljivošću. Da bi unapredili sistem sticanja vozačkih dozvola za osobe sa invaliditetom u našoj zemlji, pokrenut je niz mera i aktivnosti, među kojima su i provere sposobnosti invalidnih lica. Jedna takva provera održana je i u Vršcu.

podeli

Tv Banat

Na inicijativu Udruženja "Parakvad VŠ", uz tehničku podršku AMSS Centra za motorna vozila i Agencije za bezbednost saobraćaja, u Vršcu su tokom dva dana vršene provere psiho-motoričkih, perceptivnih i fizičkih sposobnosti osoba sa invaliditetom, uz pomoć najsavremenijih simulatora – Vienna test sistema i vozačke test stanice. Ovu mogućnost iskoristilo je 15 lica, koja su dobila i uverenja o svojim sposobnostima:

„Nadam se da će mi koristiti u budućnosti, mada će meni problem biti vid. Možda zbog toga neću voziti, ali...“, navodi svoje utiske jedan od Vrščana koji je prošao provere, Nenad Pavić.

Tv Banat - Dragan Vitorović
„Oni do juče nisu ni pomišljali da će moći da voze. Sad su im očekivanja veća, videli su šta mogu a šta ne mogu, i to je prvi korak. Čeka nas medicinski deo i njihove procene, ali mislim da će oni moći da dođu do vozačke dozvole, i to će im u mnogome olakšati život. Biće mobilniji, koristiće svoja vozila...“, navodi predsednik SHUPIK Parakvad Vršac, Dragan Vitorović.
Tv Banat

U Srbiji su do sada ovakve provere vršene sporadično, dok su u zemljama EU one uobičajena praksa i obaveza:

„Sve osobe sa invaliditetom mora da prođe provere sposobnosti, i na osnovu toga se utvrđuje da li su one u mogućnosti da upravljaju vozilom ili ne, ali i da li osoba ima potrebe za nekim prepravkama na vozilu“, objašnjava vodeći inženjer Centra za motorna vozila AMSS, Nenad Čagić.

Tv Banat

Nema podataka o tome koliko OSI u Srbiji poseduje vozačku dozvolu, a rezultati testiranja olakšaće i lekarskim komisijama donošenje odluka prilikom izdavanja lekarskih uverenja.

„Sadašnji lekarski izveštaj kaže ili da je osoba sposobna, ili da je sposobna uz određeno prilagođenje, a kakvo prilagođenje – nigde ne piše. Nadam se da ćemo s ovim dobiti i odgovor šta je to prilagođenje. Svako bi želeo da bude vozač i da se samostalno kreće, a ako ne dobije informaciju kakvo mu prilagođenje treba, teško da će uspeti sam to da odradi“, ističe Mihajlo Pajević, predsednik Saveza paraplegičara i kvadriplegičara Srbije.

Tv Banat
„Ono što svi znate je da je jedno od osnovnih ljudskih i ustavom zagarantovanih prava – pravo na slobodno kretanje. Mi smo danas ovde da omogućimo osobama sa invaliditetom bolju mobilnost i uživanje prava na slobodno kretanje“ , dodaje Slaviša Savić, preds. Udruženja paraplegičara mačvanskog okruga, Šabac

Agencija za bezbednost saobraćaja i Centar za motorna vozila AMSS primere dobre prakse preuzeli su od Nemačke, Švedske i Slovenije, a testiranja će, osim ovih već obavljenih u Beogradu i Vršcu, biti realizovana i u Šapcu.

Pogledajte video:

podeli

Slične vesti

Vesti

Emisije

Pogledaj sve