25. Maj 2020.

13:59 SREDA, 6. 03. 2019. - 13:59 Autor: Marija Trišić

UNIVERZITET IZ ARADA PREDSTAVIO SE MATURANTIMA GIMNAZIJE

Period tokom drugog polugodišta, predstavnici univerziteta iz naše zemlje ali i inostranstva, koriste da obiđu srednje škole i upoznaju prvenstveno maturante sa svojom obrazovnom ponudom. U vršačkoj gimnaziji je tako juče održana prezentacija Univerziteta Aurel Vlaiku iz Arada.

podeli

Tv Banat
Kako se u Gimnaziji Borislav Petrov Braca nastava odvija i na rumunskom jeziku, dobar deo đaka odlučuje da dalje školovanje nastavi u Rumuniji. Najčešće za studije biraju fakultete u Temišvaru, ali postoji interesovanje i za druge univerzitete. Prorektor odeljenja za akademsku transparentnost u radu i međunarodne odnose Univerziteta Aurel Vlaicu iz Arada, posetio je gimnaziju sa svojim saradnicima, kako bi gimnazijalce pozvao da studiraju u tom gradu.
Tv Banat - Teodor Čilan

“Naša namera i želja je da ih upoznamo sa mogućnostima koje imaju u zapadnom delu Rumunije, jer kao što znate, Rumuni mogu da koriste i različite beneficije, kao što su studiranje na budžetu, stipendije, gradski prevoz... Zato smatram da je veoma važno da ih upoznamo sa svim pogodnostima i našom ponudom, kako bi potencijalno postali studenti našeg univerziteta u Aradu.”, objašnjava prorektor Teodor Čilan.

Oni koji budu zainteresovani da tamo studiraju, imaće pomoć i od Fondacije Protopop Traian Oprea.

Tv Banat - prof.Sorin Janeš
“Prošle godine je njih deset otišlo u Arad, troje na fakultet a ostali su upisali master studije, i mi pomažemo u prikupljanju dokumentacije, neophodnih informacija, i svega ostalog”, kaže prof.Sorin Janeš, ujedno i potpredsednik Fondacije.
Tv Banat -Tamara Pešić
“Inače sa ovim univerzitetom imamo dugogodišnju saradnju, i naši učenici u poslednjih, recimo, sedam-osam godina, odlaze kod njih na međunarodna takmičenja iz matematike, gde ostvaruju zapažene rezultate”, dodaje direktorka gimnazije Tamara Pešić
Tv Banat

Slične prezentacije imali su ili će ih imati i drugi univerzitetski centri, iz Rumunije ali Ii naše zemlje, a ovakvi susreti dobar su način da se srednjoškolci upoznaju sa svim opcijama, kako bi potom za sebe odabrali najbolju.

Pogledajte video:

podeli

Slične vesti

Vesti

Emisije

Pogledaj sve