25. Maj 2020.

18:11 UTORAK, 5. 03. 2019. - 18:11 Autor: Marija Trišić

ČASOVI ODBRANE I CIVILNE ZAŠTITE PONOVO U ŠKOLAMA

Na osnovu odluke Miniustarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, maturanti srednjih škola će od ovog polugodišta imati i časove odbrane i civilne zaštite. Nastava će biti fakultativna i držaće je razredne starešine ili gosti iz Ministarsva odbrane, na čiju inicijativu je ova novina i uvedena. U vršačkim školama spremni su za realizaciju planiranog programa.

podeli

Tv Banat

Kako funkcioniše sistem odbrane, šta je civilna zaštita i kako treba reagovati u slučaju prirodnih katastrofa i nepogoda – teme su sa kojima će u ovom polugodištu biti upoznati maturanti srednjih škola.

Programom je predviđena samo teorijska obuka, tokom barem dva časa, uz preporuku da se jedan održi i u komandama, jedinicama ili ustanovama Vojske Srbije.

Da bi se pripremili za ove časove, odeljenske starešine prošle su kratku obuku i prezentaciju koja je na nivou grada organizovana u saradnji sa ministarstvom odbrane:

Za razliku od Poljoprivredne škole, u kojoj će svaki razredni starešina držati časove svom odeljenju, u vršačkoj gimnaziji će se organizovati predavanja za više odeljenja odjednom, a želja im je da ih održe stručna lica.

Ovim programom, nastava iz oblasti bezbednosti vraća se u srednje škole posle 27 godina, i obradiće ukratko teme koje mladi ljudi na pragu zrelosti treba da poznaju bolje nego što je to sada slučaj.

Pogledajte video:

podeli

Slične vesti

Vesti

Emisije

Pogledaj sve