14. Decembar 2019.

09:25 SREDA, 27. 02. 2019. - 09:25 Autor: Marija Trišić

LEPOTE VRŠAČKIH SELA

Svaka sredina ima svoje specifičnosti i draži, zbog kojih je manje ili više zanimljiva posetiocima. To je posebno izraženo u ovim našim, vojvođanskim selima, koja neguju i multikulturalnost i pravo bogatstvo različitosti. Vršačka sela zato imaju potencijale za razvoj vinskog, verskog i manifestacionog turizma…

podeli

Tv Banat
Gudurica je jedno od najstarijih naselja na ovoj teritoriji. Iako ima tek nešto više od 1000 stanovnika, u njoj živi 14 nacija, koje joj svojim osobenostima daju i specifičan izgled i atmosferu. Zbog duge tradicije vinarstva i vinogradarstva, ima i velike turističke potencijale, koji se promovišu kroz vinski put, ali i brojne manifestacije, kao što su Zlatna jesen ili upravo održani Dani mladih vina :
Tv Banat - Željko Mrdalj
“Ovde svaka kuća ima podrum, a više od 20 podruma ima uslove da mogu da prime goste i da ih počaste dobrim vinom”, objašnjava predsednik Saveta MZ Gudurica Željko Mrdalj.
Tv Banat
Vršac ima i nekoliko sela sa većinski rumunskim stanovništvom, koje neguje kulturno nasleđe svog naroda. Mesić ima ima tek 200-tinak stanovnika, ali i tradicionalni Festival fanfare, koji će se ove godine održati u renoviranom Domu kulture.
Tv Banat - Slaviša Maksimović.
“Obnova ovih domova kulture je nešto što je grad prepoznao kao izuzetno važno za naša sela. U ovaj Dom nije ulagano više od 30 godina, a mi smo u poslednje dve godine uspeli da ga privedemo funkciji, i 18.maja će se u njemu održati Festival fanfare, a to je doprinos negovanju kulture I tradicije rumunske nacionalne manjine”, kaže član gradskog veća Vršca zadužen za ruralni razvoj, Slaviša Maksimović.
Tv Banat
Veliki broj turista i posetilaca u ovo selo dolazi zbog istoimenog manastira iz XI veka, jednog od najznačajnijih u Južnom Banatu. U posebnom ambijentu podno vršačkih planina nalazi se i manastirski konak, a u neposrednoj blizini prodavnica ručnih radova mesićkih monahinja. Najviše gostiju ima leti:
Tv Banat - Todor Basaraba
“Ima dan za danom po pet, šest, i do deset autobusa. Nedeljom i praznicima i više, ali najviše turista ovde dolazi tokom ta tri meseca. Da nema manastira, mislim da bi retko ko i dolazio ovde”, navodi predsednik Saveta mesne zajednice Mesić, Todor Basaraba.

Selo, kažu, poseti i veći broj planinara, biciklista i motorista, koji ovuda idu na Gudurički vrh, ili do drugog manastira, u Malom Središtu. Da bi od turizma mogla da ozbiljnije žive, ovim selima nedostaju smeštajni i ugostiteljski kapaciteti, pa lokalna samouprava najavljuje podršku i u njihovom stvaranju.

Pogledajte video:

podeli

Slične vesti

Vesti