25. Maj 2020.

10:23 ČETVRTAK, 11. 10. 2018. - 10:23 Izvor: Tv Banat

MEĐUNARODNI DAN STARIH OBELEŽEN I U VRŠCU

1. oktobar obeležava se u svetu kao Međunarodni dan starijih osoba, sa ciljem podizanja svesti u društvu o temama koje se tiču starijih, ali i radi iskazivanja zahvalnosti za doprinos koji su stariji građani dali i daju društvu. Čitav mesec posvećen je starijim licima, a kao i ranijih godina, tim povodom su predstavnici Crvenog krsta Vršac obišli svoje najstarije sugrađane.

podeli

Crveni krst Vršac ima više od 700 korisnika, a četvrtina njih pripada starijoj populaciji. Baka Leposava ima već punih 8 decenija rođena je 1939.godine. Ima, kaže, rodbinu, ali niko od njih ne živi blizu, pa zavisi od svoje male penzije, i pomoći humanih ljudi. Poseta CK mnogo ju je obradovala:

„Devet hiljada imam, od toga platim struju, plin, malo nešto telefon imam da platim, i od toga malo se hranim, a jako sam bolesna. Ovo vam je puno hvala, to je sad prvi put da dobijem od Crvenog krsta“, priča 79.godišnja Leposava Rakić.

Jovanka je radni vek provela u više vršačkih firmi, ali je zbog lošeg zdravstvenog stanja morala da prestane da radi. Duže vreme bila je prilično aktivna i u CK, pa su predstavnici organizacije, znajući u kakvoj je sada situaciji, posetili i nju:

„Mnogo mi znači što su došli. Ne mora niko ništa meni da da, ali evo ovako – lepa reč meni mnogo znači“, navodi Jovanka Nikolić.

Iako ih, kaže, stvarno nije očekivala, paket osnovnih životnih namirnica i poseta obradovali su i 85-ogodišnju baka Nadu. Danas je organizovano 20-tak sličnih poseta, jer je, kako se ističe povodom Međunarodnog dana starih, 1.oktobra, ova populacija jedna od najugroženijih siromaštvom.

„Iz tog razloga, organizacija Crvenog krsta Vršac odlučila je da poseti određene porodice, odnosno domaćinstva u kojima žive pojedinci, i uručimo im određene poklone koji će im svakako značiti za neki naredni period za funcionisanje u domaćinstvu“, objašnbjava sekretarka CK Vršac Suzana Cvetanović.

Čitav oktobar obeležava se kao mesec starih lica, u znak solidarnosti sa starijim osobama, pa će gradska organizacija CK u Vršcu tim povodom oganizovati još niz aktivnosti posvećenih Vrščanima tzv trećeg doba.

podeli

Slične vesti

Vesti

Emisije

Pogledaj sve