25. Maj 2020.

10:04 ČETVRTAK, 11. 10. 2018. - 10:04 Izvor: Tv Banat

U VRŠCU OTVORENA PRVA KUĆA ZA ZAŠTIĆENO STANOVANJE

Kroz implementaciju projekta “Deinstitucionalizacija kroz zaštićeno stanovanje”, u Vršcu je izgrađena prva kuća za zaštićeno stanovanje u okviru zdravstvenog sistema Srbije. Objekat je svečano otvoren i useljen povodom Svetskog dana mentalnog zdravlja. U ovoj kući stanovaće šestoro pacijenata, koji su u prethodnih šest meseci prošli i neophodne obuke i pripreme za samostalan život i rad.

podeli

Jedan od stanara, Đorđe Jankov lečenje od manične depresije i hiperaktivnosti počeo je još u svojoj 19-toj godini. Poslednjih nekoliko godina proveo je u vršačkoj bolnici, i kaže da su uslovi u ovoj kući prevazišli sva njegova očekivanja:

„Jako sam srećan što ću stanovati u njoj i vratiti se u neku normalu. Da mogu da spremam jelo, da mogu da slikam, pošto se amaterski bavim i time, tu je čak i teretana gde ću moći da vežbam, tu je jezero gde može da se ode na pecanje...“, objašnjava Đorđe.

Tv Banat
Tekst potpisa

U svim aktivnostima imaće podršku i pomoć stručnih lica bolnice i Centra za mentalno zdravlje, iako će većinu obaveza raditi sami:

„Oni će moći kao i svaki drugi pojedinac sa složenim životnim potrebama da funkcionišu. Znači sami će ići u nabavku, sami će imati mogućnost da pripreme obroke, da organizuju drugačije vreme“, pojašnjava glavna sestra CMZ Vršac Svetlana Ranđelović.

Pored dostojanstvenog života, ovaj projekat omogućiće im i da rade, jer će stanari, kroz radno okupacioni tretman, imati obaveze i oko imanja, uz pokretanje socijalnog preduzeća:

„Planiramo izgradnju dva plastenika, gde bismo gajili cveće, neko začinsko bilje, možda neko povrće, rad sa domaćim životinjama, oko zemlje inače“ dodaje radni terapeut Miloš Vuković.

„Tada bi mi mogli ovde da osnujemo ovde firmu gde će naši pacijenti, korisnici, lica sa mentalnim smetnjama, biti zaposleni, i tako dobijati i svoju zaradu. Rad je nešto što je isto toliko bitno za rehabilitaciju naših pacijenata, a nekad i bitniji nego lekovi“, ističe direktorka SBPB Dr Slavoljub Abkalović Dr Tatjana Voskresenski.

Ovo je jedna od retkih ako ne i jedina specijalna neuropsihijatrijska bolnica koja u spektar svojih zdravstvenih usluga, uključuje i usluge vezane za socijalnu inkluziju:

Za grad Vršac veliki značaj, pre svega u stvaranju uslova za deinstitucionalizaciju pacijenata odnosno njihovo lečenje van zdravstvenih ustanova, a sa druge strane na ovaj način se dalje.

Pogledajte u prilogu:

podeli

Slične vesti

Vesti

Emisije

Pogledaj sve