16. Jun 2019.

16:00 PETAK, 11. 01. 2019. - 16:00 Autor: Marija Trišić

VRŠAC SVE POPULARNIJA TURISTIČKA DESTINACIJA

Vršac je poslednjih sedam godina turističko mesto druge kategorije, što znači da je odmah iza Beograda, Novog Sada i Zlatibora koji su u prvoj kategoriji. Da se turistički kapaciteti koriste na pravi način, govore podaci o sve većem broju poseta ovom gradu.

podeli

Tv Banat

Poslednjih godina Vršac je jedna od najpopularnijih vikend destinacija u zemlji. Gradsko jezgro, kulturno-istorijske znamenitosti, i posebno Vršački breg – nezaobilazni su među turistima koji posete ovaj grad, zbog izuzetno čistog vazduha:

„Činjenica je da dvesta dana u godini u Vršcu duva vetar, to vam sve govori koliko mi ovde imamo zaista čist, svež i zdrav vazduh. Naravno, put vina – dobra kvalitetna vina i čašica u vinskim podrumima, naročito u Gudurici, to je ono što se najviše traži“, navodi Jasna Živković iz Turističke organizacije Vršac.

Vršac je oduvek poznat po dobrim vinima, a da je to i danas, pokazuje sve veće interesovanje za obilazak vinskog puta i vinarija. Kako kažu u Vinariji Vinik, bez velike reklame, samo kvalitetom i ponudom, broj poseta povećan je sa ranijih 1000-1500, na 2.400 gostiju prošle godine.

Tv Banat

„Najčešće su gosti klasične turističke posete preko turističkih agencija, iz Novog Sada, Beograda, nešto manje iz Slovenije... Primetan je porast broja gostiju iz Rumunije, oni čak i čekaju Novu Godinu ovde, zakazuju proslave, rođendane u ovom podrumu. Nešto je manje Mađara, ali kažem, on o što je evidentno i što je očigledno, to je veliki porast broja gostiju iz Rumunije“, kaže vlasnik Vinarije „Vinik“, Nikola Cuculj.

I za kulturne institucije 2018. je bila znatno uspešnija od prethodne godine, pa je recimo Gradski muzej udvostručio broj poseta, ne računajući brojne koncerte, promocije i manifestacije čiji su bili domaćini. I to sve i pored činjenice da nije završeno sređivanje svih muzejskih objekata i formiranje stalnih postavki:

Tv Banat

 

„Za prošlu godinu mi imamo negde zabeleženih preko 22.500 poseta, i to su samo posete ljudi sa strane, da tako kažem. Naš neki srednjoročni plan je da ova broj posetilaca za narednih tri do četiri godine u najmanju ruku dupliramo“, poručuje zamenik direktora Gradskog muzeja Vršac, mr Dragan Jovanović.

Najveći broj gostiju Vršac beleži u vreme održavanja većih manifestacija, kao što su Dani berbe grožđa, Vinofest ili Vršački venac, a daljim obogaćivanjem ponude, posebno za mlade, stvoriće se mogućnosti da turisti i više vremena odvoje za boravak u Vršcu.

Pogledajte video:

podeli

Slične vesti

Vremeplov

Emisije

Pogledaj sve