16. Oktobar 2019.

14:32 UTORAK, 8. 01. 2019. - 14:32 Autor: Jovana Božić

DANAS SE PROSLAVLJA SABOR PRESVETE BOGORODICE

Srpska pravoslavna crkva danas proslavljaja drugi dan Božića i crkveni praznik Sabor Presvete Bogorodice.

podeli

Crkva na današnji dan odaje slavu Presvetoj Bogomateri, koja je rodila Gospoda Boga, Isusa Hrista. Njenim Saborom se naziva ovaj praznik zato što se danas sabiraju svi verni, da proslave Bogorodicu i njenog sina ali i međusobno, van doma, podele radost Božića.

Na ovaj dan, obilaze se prijatelji i komšije i primaju gosti u kuću. Veruje se da se na današnji dan mire i oni koji su godinama u zavadi i da nije dobro bilo koga oterati sa kućnog praga. Danas, za prazničnom trpezom koja je još uvek postavljena, svi su jednaki i u zdravlju i veselju slave najradosniji praznik hrišćanstva. Običaj je da se na današnji dan pozdravlja sa Pomoz' Bog.

Ovaj praznik ima korene u ranom hrišćanstvu, kada crkveni kalendar još uvek nije bio u potpunosti razvijen. Tada je praznovan jedinstveni praznik u čast Bogorodice i on se praznovao drugog dana rođenjaHristova. Iako danas postoje mnogi praznici posvećeni Presvetoj Bogorodici, ovaj jedinstveni praznik se i danas zove danom Sabora (sabranja) Presvete Bogorodice. .Sutra, trećeg dana Božića, Srpska pravoslavna crkva slavi Svetog arhiđakona Stefana.

podeli

Slične vesti

Kultura