06. Decembar 2022.

16:44 SREDA, 29. 06. 2022. - 16:44 Autor: Marija Trišić Knežević

Ministarka Kisić Tepavčević: Vršac primer podrške OSI

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije, Darija Kisić – Tepavčević, danas je posetila Vršac, grad koji je poslednjih godina napravio velike korake u podršci osobama sa invaliditetom i njihovoj sveobuhvatnoj inkluziji. Pre sastanka sa čelnicima grada, obišla je izletište za osobe sa invaliditetom jedinstveno na ovim prostorima.

podeli

Nadomak Vršca, u Vlajkovcu, na kanalu DTD, uređeno je izletište sa platformom za sportski ribolov, prilagođeno osobama sa invaliditetom, jedinstveno na ovim prostorima. Izletište uz opremu i rampu za ribolov, ima potpuno prilagođen prostor za druženje, kuhinju i sanitarne prostorije… Njegovu izgradnju i uređenje, pored grada, podržali su i brojni sponzori, Vode Vojvodine, ali i Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, preko sektora za OSI.

Tv Banat
“Naš slogan jeste “Srbija bez barijera”, i ovo je odličan primer kako zajedno stvaramo Srbiju bez barijera, i ovo je jedinstven primer, ne samo u našoj zemlji, već i u okruženju. Nadamo se da će ovakvih dobrih ideja biti i nadalje, a mi smo uvek tu da pružimo i dodatnu vrstu podrške”, poručila je ministarka Darija Kisić Tepavčević.

Ministarstvo je za redovne aktivnosti sedam vršačkih udruženja ove godine izvojilo 5 miliona dinara. Zahvaljujući odobrenim sredtsvima završeno je i uređenje ovog izletišta, započeto 2019.godine.

“Imamo preko 50 članova koji koriste ove platforme, sreda i petak su dani kada dolazimo ovde, imamo i specijalizovani kombi prevoz koji grad finansira, tako da nam je sve obezbeđeno”, objašnjava predsednik SHUPIK Parakvad Vršac, Dragan Vitorović. “Mislim da smo jedini koji imamo izletište ovog tipa potpuno prilagođeno osobama sa invaliditetom, da imamo i struju, i vodu, i tolaet prilagođen našim potrebama…” dodaje on.

Tv Banat
Kako je istakla gradonačelnica Vršca, ovo je samo jedan od koraka ka unapređenju položaja OSI koje je grad načinio do sada:

“Gotovo su sve institucije u gradu, i lokalne i drugih nivoa vlasti, prilagođene i dostupne osobama sa invaliditetom, imamo obezbeđen specijalizovan besplatan prevoz do vaspitno-obrazovnih i zdravstvenih ustanova za svu decu sa invaliditetom, kao i niz drugih usluga, kao što su npr. pokretna biblioteka, terapijsko jahanje…” nabraja gradonačenica Dragana Mitrović.

Tv Banat
Minsitarka je na ovoj lokaciji razgovarala sa predstavnicima udruženja iz oblasti socijalne politike, a potom je posetila Kancelariju za osobe sa invaliditetom u Gradskoj kući, upoznala se sa članovima udruženja koja okupljaju lica sa smetnjama u razvoju, a potom je održala i radni sastanak sa predstavnicima grada.

Pogledajte video:

podeli

Slične vesti

Vesti

Emisije

Pogledaj sve