08. Jul 2020.

15:19 ČETVRTAK, 13. 12. 2018. - 15:19 Autor: Jovana Božić

TRAJNO LEČENJE I SMEŠTAJ ZA STARA LICA

Stara lica, posebno ona koja su obolela od demencije i drugih psihoorganskih poremećaja zahtevaju dvadesetčetvoročasovnu negu.Porodice često nisu u mogućnosti da im je pruže, a ni gerontološki centri ne mogu da ih zbrinu na adekvatan način, pa se takva lica najčešće upućuju u prihijatrijske bolnice. Jedna od njih je i SBPB Dr.Slavoljub Bakalović.

podeli

Psihijatrijska bolnica u Vršcu jedna je od najvećih ustanova ovog tipa u zemlji.Kapaciteti od 900 ležajeva, skoro su maksimalno pošpunjeni,jer je ovde na lečenju ili smeštaju svakodnevno više od 800 korisnika, a za smeštaj starijih lica namenjena su tri odeljenja bolnica sa preko 150 postelja.

„Mogu da kažem da mi svakodnevno za smeštaj ovakvih pacijenata imamo mnogo veće potrebe, čak imamo i liste čekanja ne samo sa teritorije južnog Banata, pre svega opštine Vršac, nego i iz čitave Vojvodine i Beograda.“ ističe Dr Tatjana Voskresenski, direktorka SBPB Dr.Slavoljub Bakalović.

Određeni broj korisnika ovde dolazi zahvaljujući ugovorima o dodatnoj nezi i čuvanju, dok najveći deo njih upućuje republički fond zdravstvenog osiguranja, pored toga ovo je jedna od rethih bolnica koja ima mogućnost zbrinjavanja teško obolelih lica.

„U okviru odeljenja neurologije imamo određen broj postelja za paliativnu negu, to su pacijenti oboleli od malignih bolesti sa različitim komplikacijama, koji u okviru naše institucije i u skladu sa našim mogućnostima mogu dobiti negu koja im je potrebna.“ kaže Dr Tatjana Voskresenski, direktorka SBPB Dr.Slavoljub Bakalović.

Potrebe za trajnim lečenjem i smeštajem u ovoj ustanovi sve su veće.Zbog toga se razmišlja o proširenju kapaciteta bolnice i otvaranju jednog novog odeljenja koje će prema planiranom projektu biti opremljeno po svim savremenim standardima koji se već primenjuju u razvijenim zemljama.

Pogledajte video:

podeli

Slične vesti

Vesti

Emisije

Pogledaj sve