31. Maj 2020.

16:33 UTORAK, 4. 12. 2018. - 16:33 Autor: Marija Trišić

POKRENUTA INICIJATIVA ZA OBNOVU KEVERIŠKE CRKVE

U današnjem jugiostočnom ataru Pavliša, sela nadomak Vršca, nekada se nalazilo naselje Keveriš, koje u istoriji ovog kraja zauzima značajno mesto. Sredinom XIX veka to je bilo poprište Bitke, u kojoj je srušena mesna crkva, a život izgubili brojni srpski dobrovoljci. Meštani Pavliša pokrenuli su inicijativu za obnovu keveriškog hrama.

podeli

Tv Banat
Na ovom mestu, sat hoda od Vršca prema jugozapadu, tamo gde se carski drum koji vodi za Pančevo ukršta sa potokom Jabuka, nalazilo se nekada selo Keveriš. Ono se prvi put pominje 1492.godine, a u pisanim dokumentima u Pećkom katastru 1660. 1800.godine, depešom tadašnjih gradskih vlasti, čitavo selo od 60 kuća iseljeno je u današnji Pavliš, i do mađarske bune 1848.godine, ovde je opstajao samo objekat keveriške crkve:

Na ovom mestu je vođena bitka između Mađara i Srba, tadašnjih dobrovoljaca iz Šumadije i Bosne, koji su se sklonili u jedino zdanje na ovom mestu, tu pobijeni i crkva je srušena“, priča jedan od inicijatora obnove keveriškog hrama, Srđan Nikić.

„Da bismo se i mi pokazali dostojnim potomcima naših slavnih predaka koji su nažalost ovde stradali mučeničkom smrću na Petrovdan 1848. godine, mi smo i pokrenuli inicijativu da se izgradi hram, pre svega da osvestimo ovaj narod koji živi ovde, a možda i širom Vojvodine, o značaju mađarske revolucije za srpsku Vojvodinu, za srpsku crkvu, i za srpstvo uopšte“, ističe jerej Vladimir Božović.

Od pokretanja inicijative, sredinom aprila ove godine, organizovano je nekoliko akcija uređenja ovog prostora koji je bio zarastao u korov i šiblje. Prilikom vađenja panjeva, naišli su na temelje nekadašnjeg hrama.

„Nastavili smo sa kopanjem i danas imamo obrise tih temelja, te je ideja da se nova crkva sagradi na postojećim temeljima. Ona bi za početak bila nešto manjih dimenzija, ali sa tenedncijom da se u nekom budućem periodu, ukoliko za to bude potrebe, i proširi“, navodi još jedan od inicijatora obnove, sadašnji predsednik Mesne zajednice u Pavlišu, Bojan Lauš.

Iako se ovde osim temelja nalazi samo obeležje nekadašnjeg oltara, na ovo mesto već se dolazi na molitvu i službe. Značaj ove inicijative prepoznao je i vladika banatski Nikanor, koji je dao blagoslov čitavoj akciji, a inicijatori se nadaju da će u Keverišu uskoro moći da se okupe pod krovom koji će na sebi imati krst.

podeli

Slične vesti

Vesti

Emisije

Pogledaj sve