25. Maj 2020.

15:44 UTORAK, 4. 12. 2018. - 15:44 Autor: Marija Trišić

POZORIŠTE GDE SU GLUMCI – PSIHIJATRIJSKI PACIJENTI

Amatersko pozorište "Prozor" iz Vršca ne bi bilo nimalo neobično, da nije jedne “sitnice”: ovo je jedino amatersko pozorište u zemlji čiji su glumci sadašnji i nekadašnji pacijenti psihijatrijske bolnice. Nastalo je 2009. godine u okviru Specijalne bolnice za psihijatrijske bolesti „Dr Slavoljub Bakalović” u Vršcu, kao deo terapije za destimatizaciju osoba sa psihičkim problemima.

podeli

Tv Banat

Prof. Miroslava Kućančanin u psihijatrijskoj bolnici je u okviru radne terapije vodila književno-dramsku radionicu, i nakon par kraćih komada koje su pacijenti spremili i izveli došla je na ideju da pokrene amatersko pozorište. I pored toga što je okolina bila skeptična prema ovoj ideji, „Prozor“ uspešno radi već 12 godina.

“Ja sam napisala više komedija za njih specijalno. Prva je bila “Narodni poslanik”, sećam se, koju smo nažalost jedva uspeli da izvedemo u našem pozorištu, a kasnije je to već mnogo lakše išlo”, priseća se prof. Kućančanin.

Tv Banat
Ovo pozorište polako ali sigurno osvaja Kulturne centre i pozorišta u zemlji. Najveći uspeh ostvarili su predstavom „Radovan III“ sa kojom su gostovali npr u Ateljeu 212 ili SNP, a usledile su komedije “Dlaka”, “Ćoše kod Toše”, “Virus ili kijavica”…

Najviše sam osetila lepotu u SNP-u gde su me gledale moja mama i moja tetka, gde sam dala sve od sebe da pokažem koliko zapravo mogu da dam, a Mira zaista pravi fantastične zaplete i rasplete, tako da čovek može da se uigra, da mašti na volju i to lepo izvede”, kaže jedna od glumica Isidora Rajić.

“Sve smo prošli, sve sam videla i doživela, i bilo mi nje lepo na neki način, jer sam se malo opustila i na neki način dokazala sebi da ja to mogu da uradim”, dodaje njena koleginica Desanka Petričić.

“Nikad ne bih ovim ljudima dala tragediju ili nešto slično, iz razloga što je njima dosta tragedije u njihovim životima. Dok vežbamo i glumimo oni se smeju i uživaju, smeju se na sceni kad izvode predstavu, smeje se publika… Komedija se zaista pokazala kao lek”, zaključuje prof. Kućančanin.

Iskustva sa ovim amaterskim pozorištem profesorka Kućančanin sabrala je i u svojoj novoj knjizi “Duševna bolest nije zarazna”, a pozorišna trupa koju danas čine i korisnici Udruženja ”Duševna oaza”, trenutno radi na novoj predstavi. Možda neko od narednih izvođenja bude i u Vašem gradu.

podeli

Slične vesti

Vesti

Emisije

Pogledaj sve