25. Maj 2020.

15:39 PONEDELJAK, 3. 12. 2018. - 15:39 Autor: Jovana Božić

MEĐUNARODNI DAN OSOBA SA INVALIDITETOM OBELEŽEN I U VRŠCU

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom obeležava se svakog 3. decembra, a ustanovljen je 1992. godine, kada je Generalna skupština UN usvojila rezoluciju kojom se sve zemlje pozivaju da obeležavaju taj dan s ciljem da se unapredi i omogući osobama sa invaliditetom jednako uživanje ljudskih prava i ravnopravno ucešće u društvu. Ovim povodom Grad Vršac u saradnji sa Domom Zdravlja Vršac organizovao je akciju preventivnih lekarskih pregleda.

podeli

Tv Banat
Akcija preventivnih lekarskih pregleda održana je u MZ “Paja Jovanović” u zgradi u kojoj se nalazi Udruženje obolelih od multipleskleroze, Udruženje svih invalida i penzionera i Udruženje ratnih vojnih invalida . Akciji koja je održana povodom Svetskog Dana invalida priključila su se i ostala udruženja iz oblasti socijalnih pitanja sa teritorije Grada Vršca.

“Mi smo u akciju uključili i sva ostala udruženja osoba sa invaliditetom, obavešten je Savez slepih i Savez gluvih, Ratni mirnodopski vojni invalidi i sva ostala udruženja koja konkurišu na konkus iz oblasti socijalne i zdravstvene zaštite. Kada god smo ih uključivali u ove akcije njihov odziv je bio nedovoljan, ovako im je mnogo lakše da određenu grupu pregleda obave na ovakav način. Udruženje Parakvad Vršac je za one koji imaju problema sa kretanjem obezbedilo i prevoz na pregled.” rekla je Tatjana Nikolić, član Gradskog veća za zdravstvo i socijalna pitanja.

Procenjuje se da danas osobe sa invaliditetom čine 10 odsto svetske populacije.

“U Srbiji trenutno ima između 700.000 i 800.000 osoba sa invaliditetom, što je procentualno blizu 10 posto stanovništva. Mi u Vršcu imamo oko 600 osoba sa najtežim oblicima invalidnosti, što je velika cifra.” kaže Dragan Vitorović, predsednik udruženja „Parakvad VŠ‘‘.

U predhodnih par godina Grad Vršac obezbedio je na mnogim mestima pristupne rampe kako bi sam život i funkcionisanje u ovom gradu bili dostupni za sve građane.

“Ono što se je potrebno ovom gradu je da u nekom narednom periodu obezbedi jedan dnevni boravak za osobe sa invaliditetom, jer za tim realno postoje potrebe, međutim za to su nam potrebne posebno licencirane usluge i ispunjenje začajnih zahteva po normativima, pored toga potrebna nam je i služba pomoći u kući za osobe sa invaliditetom.”istakla je ovom prilikom Tatjana Nikolić, član Gradskog veća za zdravstvo i socijalna pitanja.

Pogledajte video:

podeli

Slične vesti

Vesti

Emisije

Pogledaj sve