31. Maj 2020.

15:43 ČETVRTAK, 29. 11. 2018. - 15:43 Autor: Jovana Božić

PROJEKAT “STOP TROVANJU GRABLJIVICA U SRBIJI, BEZBEDAN ŽIVOT ZA PTICE I LJUDE“

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije u saradnji sa Ministarstvom za zaštitu životne sredine ove godine realizuje projekat pod nazivom “Stop trovanju grabljivica u Srbiji, bezbedan život za ptice i ljude“. Jedan razgovor na ovu temu organizovan je i u Vršcu.

podeli

Tv Banat

Projekat “Stop trovanju grabljivica u Srbiji, bezbedan život za ptice i ljude“ ima za cilj otkrivanje uzroka i posledica trovanja, i sagledavanje ovog problema na čitavoj teritoriji Srbije,ali i rešavanje i eliminacija zagađenja koja predstavlja opasnost ne samo za životinje nego i za ljude.Prvenstveno je sve krenulo od povećanog broja prijava slučaja stradanja ptica.

„Zaista smatramo da problem postaje sve veći i da pod hitno mora da se reši, jer je sve više ptice,od kojih su mnoge zaštićene i ugrožene vrste,koje stradaju. Slučaj Vršac koji se nedavno desio je samo jedan od poslednjih primera i pokazatelj kolko masovno stradanje može da se dogodi, gde desetine životinja gube život od samo jednog bačenog mamca,ili samo jedne njive koja je nažalost tretirana karbofuranom.“ ističe Milica Mišković, Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

U okviru projekta vrši se i edukacija stanovništva ali i zainteresovanih organizacija i pojedinaca koji su prisutni na terenu, kao što su lovci, lokalna ekološka udruženja, predstavnici upravljača zaštićenih prirodnih dobara i drugi.

Tv Banat

„Ovo je jedini način da dođemo u konkretan dogovor i saradnju sa predstavnicima lokalnih organizacija i ogranaka koji nam mogu pomoći na terenu, koje možemo edukovati kako da prepoznaju slučaj trovanja i šta treba raditi ako neko prijavi takav slučaj, ali i kako da zajedno sprečimo da do toga i dođe.“ kaže Milica Mišković, Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Dosadašnji prikupljeni podaci dali su žarišne tačke i identifikovali mesta sa najvećim brojem trovanja, pa se tako na ovoj mapi našao i Vršac, pa je tim povodom održana radionica za sve zainteresovane na ovu temu. Predavanja i radionice su u predhodnom periodu održane u Apatinu i Čoki.

Pogledajte video:

podeli

Slične vesti

Vesti

Emisije

Pogledaj sve