06. Mart 2021.

14:03 ČETVRTAK, 2. 04. 2020. - 14:03 Autor: Marija Trišić

ZAŠTITA USEVA NE MOŽE DA ČEKA

Poljoprivredni radovi i primena agrotehničkih i mera zaštite ne mogu da čekaju. Kod koštičavog voća, treba primeniti fungicide protiv Monilije cveta, kod ozimih useva obaviti suzbijanje korova, a kod uljane repice obratiti pažnju na Sjajnik.

podeli

Uljana repica je kultura koja ima veliki broj štetočina u toku čitave svoje vegetacije, od nicanja do cvetanja. Druga po značaju, nakon repičine pipe koja je pravila problem početkom marta, u fazi cvetanja najveća štetočina je Sjajnik, koji se trenutno nalazi u usevima. Hladno vreme koje je usporilo razvoj useva, pogoduje intenziviranju aktivnosti štetočina.       

      

Tv Banat
„Konkretno Sjajnik se hrani polenom brojnih biljnih vrsta, a kod uljane repice se zavlači u cvetne pupoljke koji su u ovom momentu neotvoreni, i pravi direktne štete. Kritičan broj je jedan sjajnik po cvasti, odnosno biljci, tako da preporučujemo proizvođačima da obiđu svoje parcele, pregledaju useve, i ukoliko ustanove tu brojnost – primene neke od registrovanih pesticida“, poručuje dipl.ing. Vesna Jovančić, PSS Agrozavod Vršac

Kada su u pitanju ratarske kulture, aktuelno je i suzbijanje korova u usevima ozimog ječma i pšenice; suzbijanje bolesti kod ječma mahom je završeno, a kako nije bilo padavina i vlage, kod pšenice se ne konstatuje značajan nivo patogena, pa treba sačekati sa primenom fungicida.                                             

„Kada su u pitanju vićne kulture, trenutno je najaktuelnije suzbijanje Kruškine buve u kruški, koja je već ili ušla u fazu cvetanja, ili kod Viljamovke u fazi zelenih pupoljaka, dok još nije ušla u fazu belih balona. Larve Kruškine buve su se ispilile i neophodno je što pre primeniti registrovane insekticide za njihovo suzbijanje“, objašnjava Jovančićeva.

Koštičave voćne vrste su ili u fazi cvetanja, kao npr breskva i rane sorte šljive, pa treba primeniti zaštitu od Monilije cveta.                                              

„I za ovaj patogen kiše su faktor koji doprinosi infekciji, ali i velike razlike između dnevnih i noćnih temperatura mogu dovesti do pojave rose, koja može biti dovoljna za infekciju. Zato proizvođačima preporučujemo da na to obrate pažnju i u fazi cvetanja primene odgovarajuće fungicide“, zaključuje Jovančićeva.

Pogledajte video:

podeli

Slične vesti

Produkcija

Emisije

Pogledaj sve