25. Maj 2020.

16:22 UTORAK, 27. 11. 2018. - 16:22 Autor: Jovana Božić

GRAD VRŠAC U GLOBALNOJ KAMPANJI PROTIV NASILJA

Republika Srbija se i ove godine priključila globalnoj kampanji “16 dana protiv nasilja nad ženama“ koju obeležava 1700 organizacija u preko 100 država sveta. Kampanja je počela 25. novembra Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama, a završava se 10. decembra Međunarodnim danom ljudskih prava. Cilj kampanje je podizanje svesti i preduzimanje akcija za suzbijanje nasilja nad ženama, a grad Vršac je i ove godine uzeo aktivno učešće u ovoj kampanji.

podeli

Tv Banat
U amfiteatru Visoke strukovne škole za obrazovanje vaspitača „Mihailo Palov“ u Vršcu, stručni saradnici centra za socijalni rad uz podršku Multisektorskog tima Grada Vršca za prevenciju i suzbijanje nasilja i resora Socijalne i zdravstvene zaštite, održali su tribinu na temu „Borba protiv nasilja“, kako bi se još jednom skrenula pažnja na veliki problem nasilja u porodici.

„Povećan je broj registrovanih slučaja nasilja, međutim mnogi su osnaženi da nasilje prijavljuju, tako da nije povećan broj nasilja već broj prijavljenih slučaja. Nekako se ranijih godina to tolerisalo i živelo sa tim modelima, ali imajući u vidu kampanje i aktivnosti koje se sprovode ljudi su negde postali svesni da je to jedan globalni problem i da sa tim moraju da se izbore.“ istakla je ovom prilokom Tatjana Nikolić, član Gradskog veća za zdravstvo i socijalna pitanja.

Tribina je ovoga puta bila namenjena svim đacima srednjih i osnovnih škola koje se nalaze na teritoriji Vršca, za deo nevladinog sektora i studente učiteljskog fakulteta, a govorilo se najviše o tome kako reagovati ukoliko primetimo da nasilje postoji u našem okruženju.

„Svi koji imaju saznanje da neko lice trpi nasilje, bez obzira koji oblik nasilja da je u pitanju,psihološko,seksualno ili fizičko, u obavezi su da to i prijave.Prijavljuje direktno žrtva ili bilo ko ko ima saznanje o nasilju.Policija je prva karika kod prijavljivanja.“ kaže Uroš Nedić, socijalni radnik.

Kako ne bi došlo do nasilja najbitnije je posavetovati se sa stručnjacima koji su svim građanima dostupni za razgovor i savete a cilj ove kampanje je upravo podizanje svesti, kao i preduzimanje različitih akcija za suzbijanje nasilja nad ženama i nasilja uopšte.

Pogledajte video:

podeli

Slične vesti

Vesti

Emisije

Pogledaj sve