20. Januar 2021.

14:47 ČETVRTAK, 12. 03. 2020. - 14:47 Autor: Ana Marić

PRAVILNA ISHRANA TOKOM POSTA

Za vreme posta treba voditi računa o pravilnom unosu namirnica I spravljanju posnih jela kako bi ishrana bila izbalansirana.Namirnice životinjskog porekla se nekoriste ali zato belančevine I proteine treba uneti kroz druge namirn

podeli

Tokom posta treba jesti tri glavna obroka i dve užine. Potrebno je jesti dosta povrća, kako svežeg tako i termički obrađenog. Tokom posta ne treba jesti hranu zasnovanu na mesu, jajima, mleku i mlečnim proizvodima.Riba se preporučuje i u redovnoj ishrani i u toku posta, ona je izvor zdravlja i sadrži omega-tri masne kiseline i vitamine A, B, D i E.

Tv Banat

Za glavne obroke mogu se koristiti: pasulj (i ostale mahunarke), jela od pirinča, jela od soje, jela od krompira… Ova jela sadrže biljna vlakna, biljne masti i biljna ulja neophodna svakom organizmu.Salate od svežeg povrća sa maslinovim ili drugim uljem izvori su vitamina neophodnih svakom organizmu.

Za užinu se preporučuju sveže voće ili kompoti od voća, kako bi se u telo uneli vitamini i sastojci koji potpomažu pravilno varenje.Posna jela se mogu pripremiti na razne načine, sa raznim prirodnim biljnim začinima, tako da takva hrana može biti i raznovrsna i veoma ukusna.

Post se, nažalost, može zloupotrebiti na više načina.

Unošenjem malih količina jednolične hrane u organizam može doći do toga da se pojede malo kalorija, a nedovoljno vitamina i minerala. Ovakvom ishranom oslabljuje se organizam, tako da može biti podložan infekcijama i raznim bolestima.

Tv Banat
Pojedini ljudi pogrešno tumače post, pa u to vreme jedu velike količine posne hrane: previše mahunarki, previše krompira, previše testenine i hleba, mnogo koštunjavog voća, jela sa previše ulja… Na ovakav način se u organizam unosi posna hrana, ali previše kalorija i previše drugih materija koji dovode do gojaznosti.

Post neki shvataju i kao stvar prestiža, tako da u vreme posta nabavljaju i spravljaju skupa jela: uvoznu posnu hranu, riblju pršutu, dimljenu skupu ribu, egzotično voće i povrće… Ne treba zaboraviti da prilikom posta treba voditi računa o tome šta je primereno trudnicama, dojiljama, maloj deci, bolesnicima, starim osobama ili radnicima koji obavljaju teške fizičke poslove.

Post je ozbiljna stvar i sa njom se ne treba igrati, već se u skladu sa propovedanjem vere treba i ponašati.

Pogledajte video:

podeli

Slične vesti

COVID - 19

Emisije

Pogledaj sve