31. Maj 2020.

13:13 PONEDELJAK, 26. 11. 2018. - 13:13 Autor: Jovana Božić

NOVEMBAR U VRŠCU U ZNAKU PREVENCIJE BOLESTI ZAVISNOSTI OD DROGA

U okviru koordinisane akcije Ministarstva zdravlja i Ministarstva prosvete u saradnji sa nadležnim zavodima za javno zdravlje,pokrenuta je akcija na državnom nivou primarne prevencije bolesti zavisnosti od droga.Tokom novembra meseca u osnovnim i srednjim školama koje se nalaze na teritoriji Opštine Vršac održavana su predavanja na temu “Škola da,droga ne”.

podeli

Tim odeljenja za lečenje zavisnosti od droga Specijane bolnice “Dr Slavoljub Bakalović”Vršac, održao je učenicima prvih razreda Gimnazije “Borislav Petrov -Braca” predavanje pod sloganom “Istine i zablude o drogama”.

“Naziv predavanja je istine i zablude o drogama prosto iz razloga što smo radeći ovaj posao uvideli koliko su zablude koje postoje u ovoj oblasti i polu istine,mnogostruko štetne. Ovde da pokušamo da otklonimo najčešće zablude i damo prave informacije i prave odgovore.” istakla je dr Dušica Kirilov, specijalista psihijatrije u Specijalnoj bolnici „Dr Slavoljub Bakalović" Vršac

Ovakva predavanja održavana su čitavog meseca u Vršcu, a država je prepoznala potrebu da je najvažnije edukovati decu koja pohađaju sedmi razred osnovne škole i prvi razred srednje škole kao i njihove nastravnike i roditeljie.

“Veoma je žalosno što je interesovanje roditelja veoma nisko. Ovo je deseto predavanje u opštini i do sada je bila mala posećenost roditellja. Da li trebamo da doživimo sudbinu Aranđelovca pa da se angažujemo svi, ili možemo da to uradimo pre nego što se desi još neki smrtni slučaj ne znam, ali na žalost ovo iskustvo je pokazalo da su roditelji uglavnom slabo zainteresovani.” rekao je jedan od autora predavanja Oliver Kirilov , medicinski tehničar u Specijalnoj bolnici „Dr Slavoljub Bakalović" Vršac.

Primarna prevencija odnosno sprečavanje nastanka bolesti zavisnosti je najvažnija i zato su nam potrebni preventivni programi i sistematičan rad sa decom i omladinom tokom osnovne i srednje škole koji će sa istim ciljem povezati roditelje, prosvetne i zdravstvene radnike, uz učešće široke javnosti i medija.

Pogledajte video:

podeli

Slične vesti

Vesti

Emisije

Pogledaj sve