02. April 2020.

12:50 SREDA, 11. 03. 2020. - 12:50 Izvor: Ministarstvo prosvete R.S./ Tv Banat

OBAVEZUJUĆA PREPORUKA MINISTARSTVA PROSVETE

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoj uputilo je obavezujuću preporuku svim osnovnim i srednjim školama u Republici Srbiji, u cilju prevencije širenja eventualne infekcije, a na terenu su prosvetna i sanitarna inspekcija koje nadziru škole u vezi sa primenom mera higijene.

podeli

Prema obavezujućoj preporuci ministarstva prosvete, potrebno je da škole redovno održavaju školski prostor: provetravaju učionice, čiste dvorišta i učionice i redovno prazne korpe za otpatke, koristeći rukavice; peru i dezinfikuju podove, zidove, vrata i površine klupa; i redovno snabdevaju sapunom toalete, učionice i trpezarije.

Neophodno je podsticati učenike na pranje ruku, a i učenicima i odraslima preporučuje se da ne dodiruju oči, usta i nos neopranim rukama, da ne razmenjuju hranu i ne koriste iste čaše i flašice za vodu, i da upotrebljene papirne maramice i ubruse redovno odlažu u korpe za otpatke. Časove odeljenskog starešine u svim razredima treba planirati tako da budu posvećeni održavanju lične higijene i neposrednog okruženja, ali i komunikaciji koja nije podložna panici i širenju neproverenih informacija, a u okviru nastavnih i vannastavnih aktivnosti planirati, u skladu sa predmetnom oblašću, vaspitno-zdravstvene teme odnosno upoznavanje sa putevima virusnih infekcija i informisanja. Roditeljima i učenicima preporučeno je odlaganje proslava i druženja.


 

podeli

Slične vesti

Vesti