06. Decembar 2022.

15:38 UTORAK, 3. 03. 2020. - 15:38 Autor: Marija Trišić

VIŠE BESPLATNIH OBROKA ZA ĐAKE ZAHVALJUJUĆI DONATORIMA

U septembru 2018. gpodine, jedna porodica iz Vršca rešila je da pomogne ugroženim đacima, tako što će u svojim objektima, za njih obezbediti besplate obroke. Akcija Fast fooda Smerdov svidela se i drugima, pa su se uključili i donatori, i polako raste broj na ovaj način zbrinute dece.

podeli

Porodica Smerdov sa svojim fast food objektima u dve vršačke srednje škole, pre godinu i par meseci pokrenula je akciju obezbeđivanja besplatnih obroka za socijalno ugrožene đake. Startovali su skromno, sa po tri đaka u svakoj školi, zatim su počeli da se priključuju donatori, akcija da raste, a sada se u nju mogu uključiti i građani.

Tv Banat
„Prošle godine podelili smo 7.500 obroka i 7.500 voda. Nadam se da će akcija još da se razvija, a pozivam i građane da dođu da pazare kod nas, a mi ćemo od svake naplate 10% odvajati za socijalno ugrožene učenike“, objašnjava Aleksandar Smerdov, glavni inicijator ove humane priče.

Osim Fast fooda Smerdov, u priči su praktično od početka i Studio Pingvin i JKP Drugi oktobar, a priključili su se Market Bojana, Auto-škola Reni-Pro, ali i drugi subjekti, organizacije i pojedinci.

Tv Banat

„Izuzetno nam je drago što se priključila Srpska pravoslavna crkvena opština Vršac, nećemo pričati o brojevima ali to je do sad jedan od najvećih donatora, tu je Omladinska organizacija „Romska deca – romska budućnost“, imamo i porodicu Stojanović kao donatore, a sada nam se priključila i porodica Filipović“, navodi Danilo Smerdov.

Među donatorima je i Rimokatolička crkva, a u toku su i dogovori sa Rumunskom pravoslavnom crkvom i Konzulatom Rumunije u Vršcu

„To bi bilo prvi put da su se sve tri crkve priključile jednoj akciji, tako da smo veoma počastvovani, i akcija zaista jako lepo ide“, dodaje Aleksandar.

Tv Banat
Sa prošlogodišnjih 15, stiglo se na 39 korisnika ove godine, a kako su potrebe i dalje veće, poziv donatorima je i dalje otvoren:

„Ja sam već rekao, nije bitno ko koliko može, ako je to samo jedan učenik - i to je ok, jer je to i jedan problem manje“, dodaje Aleksandrov otac, Danilo.

„Moram da kažem da su to deca sa spiskova koje mi dobijamo od Centra za socijalni rad, i koja zbilja nemaju novac da kupe tu užinu. Zato bih želeo da se zahvalim svima koji pomažu ovu akciju, pogotovo gospodinu Smerdovu, koji je pokrenuo čitavu priču“, kaže direktor Školskog centra „Nikola Tesla“, Željko Ivković.

Smerdovi su poručili korisnicima da bonovi koji su podeljeni za prošli mesec, pošto nije bilo nastave dve nedelje neće propasti, jer mogu da iskoriste u toku ovog meseca, kada god to žele.

Ova akcija i njeni pokretači nominovani su za Virtusovu nagradu godine, i ušli su u uži izbor od pet potencijalni dobitnika nagrade za filantropiju.

Pogledajte video:

podeli

Slične vesti

Vesti

Emisije

Pogledaj sve