20. Avgust 2022.

14:39 ČETVRTAK, 27. 02. 2020. - 14:39 Autor: Ana Marić

ČITATE LI DEKLARACIJE?

Potrošači u Srbiji se, prema podacima Ministarstva poljoprivrede, najviše žale na miris, boju i ukus hrane, zatim na istek rokova hrane u prodaji ili nedostatak deklaracije na izloženoj hrani.U ministarstvu tvrde da se podjednako revnosno kontrolišu namirnice uvoznog i domaćeg porekla, pijace i sve vrste prehrambenih prodavnica. Tržišna inspekcija navodi da protekle godine u većim gradovima nisu imali nijednu prijavu vezanu za prodaju robe na zelenim pijacama, ali su dobili manji broj prijava koje su se odnosile na prodaju u  hipermarketima.Potrošači su se najviše žalili da cena koja je istaknuta na robi, nije ista i na kasi.

podeli

Republička veterinarska inspekcija kontroliše bezbednost i kvalitet hrane životinjskog porekla u svim objektima koji stavljaju hranu životinjskog porekla u promet, poput mesara, ribarnica, prodavnica mlečnih proizvoda, prodavnica delikatesa, samoposluga, megamarketa, restorana, kioska brze hrane i zelene pijace.

Poljoprivredna inspekcija na pijacama kontroliše promet alkoholnih pića u rinfuznom stanju, a u trgovinskim objektima hranu biljnog porekla, alkoholna i bezalkoholna pića u originalnom pakovanju. Postoji i fitosanitarna inspekcija, koja kontroliše svaku pošiljku svežeg voća i povrća prilikom uvoza.

U Ministarstvu poljoprivrede ističu da se sve inspekcije kontrole bezbednosti i kvaliteta hrane u prometu obavljaju redovno i kontinuirano, po operativnom godišnjem planu, kroz samostalne planske kontrole, organizovane i kontrole po prijavama potrošača, ali i pojačane vanredne kontrole.

Inspekcije koje su u nadležnosti tog ministarstva, veterinarska, poljoprivredna i fitosanitarna, tokom 2019. godine su kroz redovne i vanredne kontrole obavile više od sto hiljada kontrola. Sa tržišta su povukle hranu koja nije bezbedna za potrošače, "zbog nedostataka u sledljivosti proizvoda, isteka roka trajanja, nepropisnog deklarisanja, neispunjavanja uslova za proizvodnju ili nepoštovanja odnosno neusklađenosti sa zakonskim propisima kao i drugih neusaglašenosti", objašnjavaju u Ministarstvu poljoprivrede.

S druge strane, tržišna inspekcija, koja je pod upravom Ministarstva trgovine, vodi računa da na pijacama robu prodaju samo legalni trgovci, zbog čega obavljaju kontrolu i preventivni nadzor i kod organizatora pijaca. U Odeljenju za kontrolu prometa, sprečavanje nelojalne konkurencije i zaštitu potrošača tog ministarstva ističu da su u prethodnoj godini inspektori tokom ukupno 160 kontrola utvrdili propuste kod 43 organizatora pijaca i dali preporuke kako da se oni otklone.

Pogledajte video:

podeli

Slične vesti

Vesti

Emisije

Pogledaj sve