25. Maj 2020.

16:01 PETAK, 23. 11. 2018. - 16:01 Autor: Marija Trišić

ZVANIČNO OTVORENA FABRIKA ZA PREČIŠĆAVANJE VODE U PAVLIŠU

Danas je i zvanično otvorena fabrika za prečišćavanje vode u Pavlišu, koju je Javno komunalno preduzeće Drugi oktobar izgradilo sredstvima u vrednosti od 6 miliona evra, obezbeđenih iz kredita Nemačke razvojne banke KFW i donacije Vlade Republike Nemačke. Fabriku su tim povodom obišli predstavnici grada, Ministarstva građevinarstva i infrastrukture, Ambasade Republike Nemačke i KFW-a.

podeli

Tv Banat
Ovo je jedna od najznačajnijih investicija u Vršcu u prethodne dve godine, kojom je rešen višedecenijski problem povišene koncentracije mangana i amonijaka u pijaćoj vodi sa izvorišta u Pavlišu. Zahvaljujući ovom postrojenju, građani se već sada snabdevaju potpuno ispravnom vodom, koja zadovoljava sve standarde.

Time je podignut i kvalitet komunalnih usluga, a veliku korist ima i privreda, istakao je direktor JKP Drugi oktobar Nebojša Perić.

„Imajući u vidu da u gradu Vršcu posluju velike kompanije koje koriste vodu kao sirovinu, one će sada značajno smanjiti troškove svog poslovanja, i moći će da na taj način osvajaju neka nova tržišta“ dodao je Perić

Kako je istaknuto, trenutno se radi i na izradi projektno tehničke dokumentacije za zamenu postojeće vodovodne mreže koja je davno izgrađena i koju delom čine azbestne cevi:

„Mislim da je to jedna od stvari koja je neophodna za dalji razvoj grada, za dalji razvoj privrednog ambijenta, i jedna od osnovnih stvari koje smo dužni kao lokalna vlast da obezbedimo svojim sugrađanima“, poručila je gradonačelnica Vršca Dragana Mitrović.

Inače, sa ovog izvorišta pijaćom vodom se trenutno snabdevaju samo meštani Vršca, Pavliša i Jablanke, a ideja je da se na njega vremenom priključi i preostalih 20 naseljenih mesta. Izgradnja fabrike je, poručuju iz KFW-a, dobar temelj za dalji razvoj sektora vodosnabdevanja u Vršcu:

„Takođe, raduje me što možemo da Vas uključimo u novi program koji se odnosi na kanalizaciju, i vrlo pozitivno vidim budućnost naše saradnje“, istakao je Kirk Mildner, dir. KFW za komunalnu infrastrukturu za JI Evropu i Tursku

Projekat je realizovan međudržavnim sporazumom između Srbije i Nemačke, koja našoj zemlji kontinuirano pomaže u unapređenju vodosnabdevanja i prečišćavanja otpadnih voda, u šta je do sada uloženo već 32 miliona evra. Ambasador Nemačke Tomas Šib podsetio je da saradnja dveju država postoji i u drugim sektorima, konkretno na komasaciji, i u oblasti informacionih tehnologija.

Pogledajte video:

podeli

Slične vesti

Vesti

Emisije

Pogledaj sve