25. Maj 2020.

15:41 ČETVRTAK, 22. 11. 2018. - 15:41 Autor: Marija Trišić

CENTAR ZA ŽRTVE SEKSUALNOG NASILJA U VRŠCU

Seksualno nasilje i dalje je generalno tabu tema, i potrebno je još dosta rada da se opšta populacija i stručna javnost dodatno senzibilišu i upoznaju sa ovim problemom i načinima za njegovo rešavanje. Zahvaljujući projektu “Zaustavi – zaštiti – pomozi”, koji realizuju Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo i Centar za podršku ženama iz Kikinde, na teritoriji Vojvodine trenutno postoji sedam centara za žrtve seksualnog nasilja. Oni u Novom Sadu i Zrenjaninu funkcionišu već dve, a u još pet gradova među kojima je i Vršac – godinu dana, što je bila prilika za sumiranje rezultata.

podeli

Tv Banat
 

Centar za žrtve seksualnog nasilja u Vršcu, u okviru Opšte bolnice, postoji već godinu dana. Ovde se žrtvama pružaju zdravstvena, psihosocijalna podrška, informacije o obavezama i ulozi institucija u procedurama od momenta prijavljivanja, kao i o njenim pravima. Svim centrima na teritoriji Vojvodine do sada se obratilo oko stotinu žrtava, od čega u Vršcu – dve:

Takođe, primetno je da se u bolnicama povećao nivo osetljivosti svih zaposlenih na problem nasilja u porodici, posebno seksualnog nasilja.

Vojvodina je prva u regionu i jedna od retkih u svetu, koja je formirala ovakve Centre, i sada je ona ta koja drugim zemljama prenosi svoja iskustva:

U dogledno vreme ovakvi Centri biće uspostavljeni u celoj Republici Srbiji, a što se tiče Centra u Vršcu, u planu su njegove dalje promocije u lokalnoj zajednici, ali i u susednim opštinama Plandište, Bela Crkva i Alibunar, kako bi žrtvama seksualnog nasilja sa te teritorije sva podrška i pomoć bila ubuduće pružana u ovom Centru.

 
 
 

podeli

Slične vesti

Vesti

Emisije

Pogledaj sve