05. Avgust 2020.

14:21 ČETVRTAK, 30. 01. 2020. - 14:21 Izvor: Tv Banat

POTPISAN SPORAZUM O UČINKU NSZ ZA 2020.GODINU

Više od 122.000 nezaposlenih osoba dobiće ove godine šansu za posao preko programa Nacionalne službe za zapošljavanje, a u fokusu će biti podrška teže zapošljivim licima, rečeno je danas prilikom potpisivanja "Sporazuma o učinku za 2020" između NSZ i Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

podeli

Nakon potpisivanja "Sporazuma o učinku za 2020" između NSZ i Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, ministar Zoran Đorđević rekao je da će ove godine biti nastavljeno sa ulaganjima u građane i da će još veća pažnja biti posvećena teže zapošljivim kategorijama, kao i mladima koji treba da steknu prvo radno iskustvo.

Djordjevic o teze zaposljivim kategorijama

„Predviđeno je da ove godine najmanje 122.000 nezaposlenih lica dobije svoju šansu, zatim najmanje 7.400 osoba sa invaliditetom, da realizacija ovog budžeta bude najmanje 95%, da najmanje 90% lica bude iz teže zapošljivih kategorija, i da 90% obuka za potrebe tržišta rada budu one koje su predviđene katalogom obuka“, naveo je ministar Đorđević.

Za te namene preko NSZ planirano je 3,7 milijardi dinara, 550 miliona dinara obezbeđeno je za Fond za profesionalnu rehabilitaciju, iz IPA 2013 programa obezbeđeno 23,6 miliona dinara, a novina je prekvalifikacija u IT sferi za šta je odvojeno 150 miliona dinara.

Djordjevic o teze zaposljivim kategorijama

„Ono što je novost, takođe, što sam već najavio, a ovaj sporazum predviđa, jeste obaveza NSZ da postigne veću efikasnost na terenu, da se direktnom komunikacijom sa poslodavcima ustanovljava šta su potrebe tržišta rada, i da se u skladu sa tim obezbeđuje radna snaga putem prekvalifikacija i dokvalifikacija“, dodao je Đorđević.

Direktor NSZ Zoran Martinović rekao je da će, kao i prošlu, i ovu godinu će obeležiti unapređenje kvaliteta radne snage odnosno ulaganje u ljudski kapital.

Martinovic mere i ulaganja u privatni sektor

„Mi smo ove godine predvideli da se blizu 10.000 ljudi uključi u programe obrazovanja i obuka, od toga će više od polovine biti namenjeno mladim ljudima, kroz uključivanje u programe stručne prakse i pripravnika. Ono što je važno da smo povećali pojedinačne iznose za ove programe, kako bi bili primamljiviji i atraktivniji da bi mladi ostali rade u svojoj zemlji“, istakao je Martinović.

Kako je najavljeno, svi javni pozivi NSZ biće dostupni već sredinom februara, a najveći deo programa biće raspoloživ do kraja godine.

Pogledajte video:

podeli

Slične vesti

Vesti

Emisije

Pogledaj sve