28. Februar 2020.

13:38 ČETVRTAK, 23. 01. 2020. - 13:38 Autor: Marija Trišić

NOVI ERASMUS + POZIV ZA STUDENTE

Visoka škola strukovnih studija za vaspitače „Mihailo Palov“ u Vršcu raspisala je opšti poziv za sprovođenje mobilnosti u drugom semestru 2019/2020. godine. Poziv je otvoren do 1.februara, a pravo prijavljivanja umaju svi studenti osnovnih i master studija, sem studenata prve godine. Kompletan tekst poziva objavljen je na sajtu škole.

podeli

Mobilnosti koje se sprovode u okviru Erasmus+ programa, omogućavaju profesorima i studentima iz Srbije, da zahvaljujući partnerskim institucijama, odu u neku drugu zemlju da studiraju, steknu diplomu i za sve to vreme dobijaju i stipendiju. Od prošle godine Srbija je i članica programa, što institucijama u našoj zemlji, kao što je Visoka škola strukovnih studija Mihailo Palov u Vršcu, daje mogućnost da, osim sa državama EU, na planu mobilnosti sarađuje i sa drugim zemljama sveta. Preporuka EU je da to ipak budu zemlje u okruženju, zbog prilagođavanja obrazovnog sistema.

Škola na ovom planu sarađuje sa sledećim pratnerskim institucijama.

– University “Aurel Vlaicu” – Arad (Romania)

– University “Alexandru Ioan Cuza” – Iasi (Romania)

– University “Lucian Blaga” – Sibiu (Romania)

– University “1 Decembrie 1918” – Alba Iulia (Romania)

– University in Maribor (Slovenia) 

– Učiteljski fakultet Sveučilišta u Rijeci (Hrvatska)

U međuvremenu potpisani su i ugovori sa Nacionalnim univerzitetom iz Moldavije, Nacionalnim pedagoškim univerzitetom iz Kijeva (Ukrajina), sa Univerzitetom Crne Gore, i sa Univerzitetom grada Tiziuzu u Alžiru

Zbog promene statusa naše zemlje u programu, prvi poziv za studente u akademskoj 2019/2020 godini objavljen je 22.januara, i traje do 1.februara. Dodeljuju se dve stipendije, a prioritet će imati oni koji do sada nisu učestvovali u programu.

“Oni sad apliciraju trenutno, sa listom želja – da li žele da idu u Rumuniju, Sloveniju ili Hrvatsku, pričamo samo o zemljama EU, a uskoro, nakon završetka ovog konkursnog roka, znaćemo i koliko smo mobilnosti dobili za nove ugovore sa Ukrajinom i Moldavijom, i to će biti u ovoj godini sigurno realizovano”, objašnjava dr Eugen Činč, sekretar škole.

U prethodnom periodu realizovani su i ugovori sa Litvanijom i Norveškom, koji nisu obnavljani, u protekle tri godine bilo je 40-ak nastavničkih mobilnosti, jer program i njih predviđa, u oba pravca, a kada su u pitanju student – odlaznih je bilo 12-ak, a dolaznih 4 ili 5, što je prema kapacitetima škole realizacija od 100%.

U programu Erasmus+, Visoka škola strukovnih studija za vaspitače „Mihailo Palov“ učestvuje i kroz liniju koja se tiče strukturnih projekata koji predviđaju velike i korenite promene u obrazovnom sistemu, pa je trenutno škola deo konzorcijuma projekta koji se bavi stručnim usavršavanjem nastavnika i vaspitača.

Pogledajte video:

podeli

Slične vesti

Vesti