26. Septembar 2020.

15:30 PONEDELJAK, 20. 01. 2020. - 15:30 Autor: Ana Marić

VRŠAC, LEPA VAROŠ

“Vršac, lepa varoš” epitet koji je dobio zahvaljući lepoti vojvođanske varošice koja se vidi na svakom koraku, posebno kada su kuće u pitanju i ukrasi na njima.

podeli

Lepota življenja i naše svakodnevice je u onome što nas okružuje i kako vidimo svet oko sebe. Kako bi dane i život ukrasili, vrščani su od davnina ukrašavali i svoje domove  ukrasima, ornamentima, fugurama i kitnjastim detaljima koji su ih činili ispunjenijim i srećnijim u svakom pogledu.

Tv Banat

Simbolika ukrasa govorila je prvenstveno o tome koliko je domaćin bio imućan a zatim i čime se bavio. Ako je u pitanju bio industrijalac iznad kapije obično je stajao čekić, bankari ili zgrade u kojima su bile banke imale su košnicu ili kovani novac, apotekari i lekari zmiju a pravnici i advokati terazije. Posebno su svoje kuće kitili vinogradari buradima, vinovom lozom i grožđem, kojim bi optočili čitavu zgradu.

Dolazili su majstori, umetnici, vajari i slikari iz Temišvara, Budimpešte, Bečkereka i Novog sada da po narudžbini izrade originalne ukrase. Koliko se u to vreme obraćala pažnja na detalje govore i tz. graničnici na uglovima kapija, koji su obično u obliku lopte, no oni vlasnici koji su insistirali na savršenstvu čak su i njih izrađivali u obliku figura, te su tako čuvene dve ribe na ulazu jedne od kuća simbolično podsećajući na Panonsko more.

Pogledajte video:

podeli

Slične vesti

Vesti

Emisije

Pogledaj sve