26. Septembar 2020.

15:03 PONEDELJAK, 20. 01. 2020. - 15:03 Autor: Marija Trišić

UNAPREĐENJE POLOŽAJA OSI U PLANDIŠTU

Centar za socijalni rad opštine Plandište danas je zvanično dobio u vlasništvo kombi vozilo za potrebe prevoza osoba sa invaliditetom, u invalidskim kolicima. Vozilo je donacija Evropske Unije u okviru projekta „Sagradimo dom zajedno“ koji implementira Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne aktivnosti UNOPS u Srbiji.

podeli

Na teritoriji opštine Plandište, prema evidenciji Centra za socijalni rad ima oko 300 osoba sa invaliditetom, od čega 50-oro dece, ali je njihov ukupan broj znatno veći. Svi oni ubuduće će mnogo lakše ostvarivati sve svoje potrebe, jer je Centar za socijalni rad dobio specijalizovano kombi vozilo za prevoz lica u invalidskim kolicima. Do sada su na raspolaganju imali samo sanitet, koji je korišćen isključivo za njihov prevoz do ambulanti, a sad će moći mnogo više od toga.

Tv Banat

“Oni imaju i druge potrebe, ako i svi ostali koji nemaju nikakav invaliditet – imaju želju da izađu, da odu u pozorište, na koncerte, pesničke večeri, imaju pootrebu da odu na sud, kod notara, kod frizera… Ovo je prvo vozilo na teritoriji opštine Plandište koje će biti isključivo za njihove svrhe”, objašnjava direktorka Centra za socijalni rad Đurđevka Tafra.

Vozilo je donacija EU u okviru projekta „Sagradimo dom zajedno“ koji implementira Kancelarija UN za projektne aktivnosti UNOPS u Srbiji.

“Krajem avgusta se održao prvi sastanak, evo danas je 20.januar i vozilo je već iza nas. Naša cela opština, čitava teritorija opštine jedna je od najstarijih na teritoriji Vojvodine, i imamo dosta osoba sa invaliditetom. Ovo je bilo zaista neophodno, i verujem da će i ljudima iz Centra za socijalni rad mnogo značiti, kao što i nama znači”, ističe predsednik opštine Jovan Repac.

Tv Banat

Uz rampe koje su postavljene na većini javnih institucija, ovo vozilo značajno će olakšati položaj osoba sa invaliditetom na teritoriji opštine. Unapređenja u ovoj oblasti se nastavljaju, i nakon rampi potrebno je i dodatno prilagođavanje pojedinih objekata.

“Što se tiče Centra za socijalni rad, on ima rampu, i opštinske zgrade su sada obezbeđene, obezbeđena je i bela zgrada u centru Plandišta, samo prilaz. Međutim, tu imamo problem stepeništa, i videćemo sa spoljne strane da se uradi neki lift ili pokretna rampa. S obzirom na to da su stepenice kružne i da to nije jednostavno izvesti, moraće sa spoljne strane, jer tu imamo i biblioteku. Dom zdravlja ima rampu, vatrogasci su u prizemlju, eventualno još treba obezbediti policiju”, navodi predsednik opštine.

Ovo nije jedina donacija EU opštini Plandište, jer je kroz dosadašnju saradnju krov nad glavom dobilo je deset romskih porodica, a već se razgovara i o novim projektima.

Što se tiče voznog parka opštinskih institucija, preko IPA projekta obezbeđen je još jedan kombi, odnosno minibus, a nedavno je i Dom zdravlja dobio novi sanitet kao donaciju Gaspromnjefta i Wind parka Plandište.

Pogledajte video:

podeli

Slične vesti

Vesti

Emisije

Pogledaj sve