28. Februar 2020.

15:45 PETAK, 17. 01. 2020. - 15:45 Autor: Marija Trišić

SPEKTAKL POSVEĆEN MIHAJU EMINESKUU

15.januara 1850. godine, rođen je jedan od najvećih i najznačajnijih rumunskih pesnika, Mihaj Eminesku. Ovaj datum obeležava se kao Nacionalni dan kulture Rumuna, a osnovci sa teritorije grada Vršca pripremili su i tim povodom izveli dramatizaciju jedne od Emineskuovih najpoznatijih pesama.

podeli

Kako se ove godine proslavlja 170 godina od rođenja velikog rumunskog pesnika i romanopisca, Mihaja Emineskua, OŠ “Koriolan Doban” iz Kuštilja i “Olga Petrov Radišić” iz Vršca, u kojima se nastava izvodi na rumunskom jeziku, Dan nacionalne kulture Rumuna obeležile su dramatizacijom i postavljanjem na scenu njegove čuvene pesme „Lucafarul“. Za to su najzaslužnije profesorke rumunskog jezika, Lenuca Urzesku i Natalija Stan.

„Poštovanje kulture i tradicije je naša dužnost i obaveza, jer na taj način čuvamo naš nacionalni identitet. Rumunski narod ima mnogo poznatih i priznatih pesnika i pisaca, koji su za sobom ostavili brojna vredna dela. Iznad svih njih, kao najsjajnija zvezda, uzdiže se Mihaj Eminesku, i verujemo da će teško neko dostići njegovu veličinu i značaj. Kaže se često da niko i ništa nije savršeno, ali mi smatramo da su Eminesku i njegova dela to zaista bili“, istakla je Natalija Stan.

Partner manifestacije bila je, između ostalih, i Ambasada Rumunije u Beogradu, zbog čega je ambasadorka Oana Kristina Popa organizatorima uputila pismo zahvalnosti i podrške, a tu je, kao i uvek do sada, i Grad Vršac.

„Dozvolite mi da sa zadovoljstvo istaknem dobre i prijateljske odnose koje naše dve nacije održavaju. Ove godine navršava se 170 godina od rođenja Mihaja Emineskua, najvećeg rumunskog pesnika svih vremena, koji je, između ostalih, govorio i srpski jezik, i interesovao se za srpsku narodnu književnost. Lokalna samouprava Grada Vršca će i u budućem periodu sa velikom pažnjom pratiti sva događanja vezana za vašu kulturu, i s ponosom isticati dobrosusedske odnose Srba i Rumuna, kako do sada tako i u budućnosti“, poručila je gradonačelnica Dragana Mitrović.

Zahvaljujući dramatizaciji pesme „Lucafarul“, ovo delo se posle tri decenije vratilo rumunskoj zajednici u Srbiji. Učenici V i VI razreda priredili su pravi spektakl muzike, svetla i dramatičnog tumačenja stihova, a pozorišni komad titlovan je i na srpski jezik, kako bi u njemu mogli da uživaju svi prisutni. Tekst pesme koja se sa svojih 98 strofa nalazi i u Ginisovoj knjizi rekorda, ponovo podstiče na razmišljanje, i šalje nam poziv da prevaziđemo uski krug života, podignemo zavesu koja zaklanja pogled, težimo ka samospoznaji, i krenemo u susret čistoj ljubavi, stoji u opisu ovog jedinstvenog komada. Već sada se zna da će predstava biti izvedena još dva puta: 21. januara u Kuštilju, i 24. januara u Vladimirovcu.

Pogledajte video:

podeli

Slične vesti

Vesti