28. Maj 2020.

16:09 PONEDELJAK, 19. 11. 2018. - 16:09 Autor: Jovana Božić

ODRŽANA MANIFESTACIJA „VRŠAC BORI KOSTIĆU – ŠAHOVSKOM APOSTOLU“

Manifestacija posvećena znamenitom Vrščaninu i najvećem šahisti Bori Kostiću, pod nazivom "Vršac Bori Kostiću - šahovskom apostolu" organizovana je  Kongresno - muzičkoj dvorani Centra Milenijum. U okviru manifestacije premijerno je prikazan kratkometražni dokumentarni animirani film "Bora Kostić - šahovski apostol" i bogat kulturmo umetnički program.

podeli

Tv Banat
Program pod nazivom „Grad Vršac svojim velikanima“, posvećen prvom srpskom šahovskom velemajstroru Bori Kostiću, započet je nastupom Gradskog hora „AS“ i scenskim prikazom „Šahovska bajka“ koji su izveli učenici nižih razreda OŠ „Vuk Karadžić“, a pred sam početak projekcije kratkometražnog filma „Bora Kostić – šahovski apostol“ obratio se Dragan Kragić predsednik udruženja za negovanje šahovske tradicije i istakao da je Bora Kostić napravio važne duhovne mostove, da je spajao svoj grad sa mnogim kontinentima i gotovo svim zemljama sveta, poput šahovskoh ambasadora.

„Krenućemo tim mostovima,prema zemljama članicama Svetske šahovske organizacije (FIDE), i tražiti od nekih zemalja kojih ima ukupno 188, i 600 miliona šahista, da nam pompogunu, kako bi uspeli da napravimo palatu, čoveku koji je najveći popularizator šahovske igre u istoriji šaha, koja će se zvati Memorijal Bore Kostića.“ istakao je Dragan Kragić, autor filma.

Manifestaciji, koju su zajedničkim snagama organizovali grad Vršac i Udruženje građana za negovanje šahovske tradicije, prisustvovali su brojni gosti, među kojima i ambasador Sjedinjenih američkih država u Srbiji Kajl Skat i ambsador Kraljevine Švedske u Srbiji Jan Lundin, a sve prisutne ispred grada je pozdravio pomoćnik gradonačelnice.

„Mnoge mudrosti se mogu izvući iz šahovske igre i uopšte iz sporta. Bitno je da živimo u miru i toleranciji, da se borimo i radimo. Iskoristiću šahovsku izreku - Kad vidiš dobar potez traži još bolji“ poručio je Dejan Santrač, pomoćnik gradonačelnice.

Tv Banat
Vrščani su velikim aplauzom nakon projekcije pozdravili i ekipu koja je radila na filmu, koji je u punom sjaju predstavio život i delo najvećeg popularizatora šahovske igre.

Pogledajte video:

podeli

Slične vesti

Vesti

Emisije

Pogledaj sve