28. Februar 2020.

14:39 PETAK, 17. 01. 2020. - 14:39 Autor: Marija Trišić

PROIZVOĐAČI, PRIJAVITE SVOJA VINA I RAKIJE ZA OCENJIVANJE!

I ove godine, na dan Svetog Trifuna, 14.februara, Poljoprivredna škola Vršac dodeliće priznanja najuspešnijim proizvođačima vina i rakija. Nagrade će 28.put biti dodeljene na osnovu ocene kvaliteta vina i žestokih alkoholnih pića, a prijave su već počele.

podeli

Individualni poljoprivredni proizvođači, i ove godine imaju priliku da svoja vina i rakije prijave za Ocenjivanje kvaliteta proizvoda, i usput možda osvoje i neka priznanja, koja su već postala zvanična i relevantna potvrda kvaliteta. Ocenjivanje već skoro tri decenije organizuje Poljoprivredna škola Vršac, povodom dana vinogradara, Svetog Trifuna.

Prijave za ovogodišnje ocenjivanje počele su i trajaće do 3.februara, svakog dana od 09 do 14h. Za žestoka alkoholna pića dostavljaju se po dva uzorka u flašama od najmanje 0,7l, a za vina tri flaše, i u oba slučaja samo jedan uzorak se obeležava. Prilikom prijave popunjava se i prijavni obrazac i uplaćuje kotizacija (1000 din po uzorku), na žiro-račun škole (840-831666-67) ili na školskoj blagajni.

Ocenjivanje jakih alkoholnih pića vršiće se organoleptičkom metodom, a ocenjivanje vina i hemijskom i organoleptičkom metodom, i sve analize vršiće se u školskoj laboratoriji, koja je za njih opremljena.

Škola će, najavljuju, do početka analiza nabaviti još jedan potreban destilator za vina, a nadaju se da će uskoro dobiti i spektrofotometar za alkoholna pića, koji je predviđen jednim nezavršenim projektom koji finansira EU. Mogućnost obavljanja svih ovih analiza, značajna je i za nastavu, pogotovo na smeru prehrambeni tehničar.

Koliki je značaj ove manifestacije za proizvođače, govori i podatak da se poslednjih nekoliko godina broj uzoraka prijavljenih za ocenjivanje kvaliteta konstantno povećava, vina i rakije stižu i iz mesta van granica naše zemlje, pa se očekuje da tako bude i ove godine.

Pogledajte video:

podeli

Slične vesti

Vesti